01.11.2023

Понад 2 млн. грн. штрафу агрокомпанії скасовано

Податкові питання: Перевірки державних податкових і фіскальних органів Чернігівська обл.

До Ради бізнес-омбудсмена звернулась агрокомпанія з Чернігівщини. Податківці в результаті перевірки донарахували компанії ПДВ на 1,7 млн. грн. та штраф на майже пів мільйона грн. за нібито порушення Податкового кодексу.

На думку податкової, компанія штучно завищила собівартість вирощування зернових культур у 2019 році, що вплинуло на зобов’язання зі сплати ПДВ. Податкова стверджувала, що компанія навмисне залучила до посівної кампанії іншу фірму, щоб завищити свої витрати на вирощування сільськогосподарської продукції і таким чином зменшити сплачений ПДВ в бюджет.

Інспектор Ради уважно дослідив всі обставини справи. Він направив запит до ГУ Державної служби статистики у Чернігівській області та перевірив середні показники витрат на виробництво одного центнера сільськогосподарської продукції у Чернігівській області у 2019 році. Співставивши дані з витратами на виробництво скаржника, РБО підтримала компанію та поділилась результатами свого дослідження щодо витрат на вирощування зерна з податковою. З інформації наданої Держстатом, витрати скаржника на вирощування сільськогосподарської продукції були приближені до середніх показників витрат інших агрокомпаній по Чернігівській області, а вказану інформацію податкова помилково не перевірила під час перевірки. 

Також, на підставі статистичної звітності агрокомпанії інспектору вдалося довести, що протягом багатьох років компанія несла співставні витрати на собівартість вирощування сільськогосподарських культур, але чомусь у податкової виникли питання лише по одному року її діяльності – 2019. Це додатково підтвердило нелогічність висновків перевірки.

РБО взяла участь у розгляді адміністративної скарги компанії Державною податковою службою України. Врешті-решт ДПС України скасувала спірні податкові повідомлення рішення на загальну суму у понад 2 млн. грн. 

Наступний кейс: Як вдалось відновити реєстрацію платника ПДВ релокованому підприємству