11.11.2015

Бізнес-омбудсмен відвідав Волинь та Рівненщину

Пан Шемета зустрівся з керівництвом обласних державних адміністрацій, представниками малого та середнього бізнесу, з органами місцевої влади та правоохоронними органами.

Свій візит бізнес-омбудсмен розпочав з міста Луцьк (Волинська обл.). «На адресу Ради протягом півроку нашої роботи надійшло майже п’ятсот звернень з усієї України. З Волині маємо наразі усього шість заяв. Левова частина усіх скарг стосується роботи фіскальної служби та силових структур», – зазначив Альгірдас Шемета під час зустрічі з головою Волинської обласної державної адміністрації Володимиром Гунчиком. 

Бізнес-омбудсмен та голова Волинської ОДА обговорили деталі співпраці влади та бізнесу в регіоні та кроки, які роблять державні органи, аби бізнес на Волині розвивався. Учасники зустрічі обговорили питання подолання корупції, підготовки кадрів для державної служби, приваблення інвестицій до регіону, розвитку туризму.

«Наша позиція щодо співпраці з бізнесом чітка: не можеш допомогти – не заважай, – зазначив Володимир Гунчик, голова Волинської ОДА. – Я, як людина із бізнесу, як ніхто розумію, що таке тиск на підприємців. Звісно, в Україні та на Волині зокрема потрібно ще дуже багато зробити, аби подолати таке ганебне явище, як корупція. Ми раді поєднати зусилля з Радою бізнес-омбудсмена у досягненні спільної мети – подоланні корупції та створенні сприятливого інвестиційного клімату в регіоні».

Аби дізнатися детальніше про проблеми бізнесу на Волині Альгідрас Шемета зустрівся також із представниками бізнесових кіл краю. Під час зустрічі пан Шемета представив волинським бізнесменам структуру установи, яка безпосередньо займається захистом їхніх прав та інтересів. Разом із підприємцями Волині обговорив ключові проблеми, серед яких підіймалися повернення ПДВ, суперечливі рішення органів місцевого самоврядування, що зачіпають права підприємців, безпідставні порушення кримінальних справ, що не підлягають оскарженню в суді і використання цих справ для чинення тиску на бізнес. 

У другій половині дня бізнес-омбудсмен відвідав Рівненщину. Свій візит пан Шемета розпочав із зустрічі з прокурором Рівненської області Анатолієм Ковальчуком [прим. – За підсумками двох звітних кварталів Прокуратура України посіла друге місце (12% від усіх скарг) в антирейтингу органів державної влади, на які надійшли звернення]. Після цього Шемета мав зустріч з керівництвом області та представниками малого і середнього бізнесу м. Рівне. Бізнес-омбудсмен повідомив, що із Рівненської області до Ради звернулося лише два підприємці. В обох випадках звернення стосувалися питання повернення податку на додану вартість.

«Рівненська обласна адміністрація дотримується правила – не заважати, а допомагати підприємцям. Адже малий та середній бізнес є донорами надходжень до державного та обласного бюджету, – сказав Віталій Чугунніков, голова Рівненської ОДА. – Тому в області ми намагаємося забезпечити максимально комфортні умови для розвитку бізнесу. Ми тісно співпрацюватимемо з Радою бізнес-омбудсмена та створюватимемо умови, аби рівненські бізнесмени, які зазнають тиску з боку державних органів чи підконтрольних державі компаній, могли захистити свої законні права».

Нагадаємо, що візит до Луцька і Рівне здійснюється в рамках програми візитів бізнес-омбудсмена до регіонів України, де пан Шемета зустрічається з підприємцями та посадовцями та обговорює ключові проблеми, з якими вони стикаються у веденні бізнесу, а також можливості підвищення інвестиційного потенціалу регіонів. Шемета вже відвідав Чернігівську, Харківську, Львівську, Дніпропетровську, Донецьку, Одеську області. 

Наступна новина: ПОВІДОМЛЕННЯ: Алгоритм дій для підприємтсв, що очікують компенсації за виплати мобілізованим в зону АТО співробітникам