15860

11.08.2023

ДПС прийняла декларацію компанії з податку на прибуток

Податкові питання: Інші питання Київ

Наприкінці лютого 2023 року Головне управління ДПС у місті Києві (ГУ ДПС) відмовилось приймати податкову декларацію компанії з податку на прибуток за 2022 рік. Все через те, що скаржник начебто не є платником з податку на прибуток, оскільки з 2016 року він перебуває на спрощеній системі оподаткування, а тому не вправі подавати відповідні декларації. Проте компанія повідомила, що іще роком раніше – у березні 2022 року – через Електронний кабінет подала заяву про відмову від єдиного податку. Оскільки законодавство не встановлювало чітких часових рамок для розгляду такої заяви, то, не отримавши протягом року відмови задовольнити свою заяву, підприємець очікував, що ніяких заперечень у податкової немає, тож він перейшов зі спрощеної на загальну систему оподаткування з квітня 2022 року.

Працюючи над справою, РБО взяла участь у розгляді матеріалів адміністративної скарги підприємства та неодноразово обговорювала справу на засіданнях Експертних груп із ДПС та ГУ ДПС. З’ясувалося, столичні податківці з об’єктивних причин своєчасно не опрацювали заяву, подяну скаржником у березні 2022 року, тобто на початку повномасштабної війни. Тому компанія, сама того не знаючи, надалі вважалася платником єдиного податку. Більше того, у процесі розслідування скарги ГУ  ДПС ще й вирішило виключити компанію з Реєстру платників єдиного податку з квітня 2023 року через заборгованість.

Згодом ДПС таки вдалося знайти, подану скаржником заяву у березні 2022 року. Оскільки вона була складена правильно, то ДПС задовольнила первісну скаргу платника і скасувала рішення ГУ ДПС про відмову у прийнятті податкової декларації з податку на прибуток, зобов’язавши при цьому регіональну податкову відкоригувати відомості про підприємство у Реєстрі платників єдиного податку. Це дозволило відновити справедливість і ретроспективно перевести платника на загальну систему оподаткування з квітня 2022 року.

Наступний кейс: «Ризиковий» постачальник – податковий кредит покупця вдалось зберегти