06.10.2022

БЕБ штормить. Чи призведе демарш нардепів проти голови Бюро економбезпеки Вадима Мельника до його відставки (Forbes)

[..]
Незадоволені роботою БЕБ у Раді бізнес-омбудсмена. Бюро не змогло змінити «погоди» у бізнес-середовищі, розслідуванням економічних злочинів і надалі займається цілий ряд правоохоронних органів, каже бізнес-омбудсмен Роман Ващук.
Бізнес не звертався зі скаргами щодо роботи БЕБ, каже менеджерка податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Наталія Артемчук. «Виникали питання щодо компаній з російскими або білоруськими акціонерами, але БЕБ проводив консультації з бізнесом щодо них», – каже Артемчук.
У Раді бізнес-омбудсмена зазначають, що скарг від бізнесу на БЕБ небагато, але пов’язують це з малою ефективністю органу, а не з якісною реформою.
Нарікання у нардепів викликала і кадрова політика очільника БЕБ. За рік роботи штат співробітників заповнений лише на 7%. З 4000 передбачених співробітників у бюро працює лише 295. «80% з них прийшли з колишньої податкової міліції, яку раніше очолював Мельник», – каже Гетманцев.
З нардепами погоджується і бізнес-омбудсмен. «Неможливо зробити якісну організацію, коли її штат складається зі значної частини попередників. Очільнику БЕБ потрібно розширити рекрутингову базу та залучати до роботи якісно нових співробітників», – каже Ващук.
[..]
Повний текст читайте у пубілкації.

Наступний кейс Не заморожувати живі гроші бізнесу – попередні результати розслідування бізнес-омбудсмена щодо блокування і ризиковості у системі ПДВ