19.05.2021

Шестирічні підсумки: як Рада бізнес-омбудсмена допомагала агрокомпаніям (MIND.ua)

З травня 2015 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) України зафіксувала близько 9000 звернень від підприємців. Представники понад 40 індустрій здебільшого скаржилися на неправомірні дії державних органів. Так, за шість років агрокомпанії та гірничодобувні підприємства (у класифікації РБО вони йдуть разом) подали до Ради 860 скарг, що становить 10% усіх звернень. Сільське господарство посідає третє місце в топ-5 скаржників до РБО. При цьому понад 60% закритих справ від представників цієї галузі були вирішені на користь підприємців. Такими є стислі підсумки дослідження, проведеного Радою бізнес-омбудсмена стосовно найгостріших проблем вітчизняного підприємництва та результативності роботи з ними консультантів РБО. Про те, які закономірності вдалося виявити, спеціально для Mind розповіла Ірина Станіславська, директор з комунікацій РБО.
Про найгостріші проблеми
Податкові питання були найбільш поширеною проблемою (65%) для представників сільськогосподарських компаній. Зловживання правоохоронців (11%) та державних регуляторів (8%) також були в центрі уваги звернень аграрних підприємств до Ради.
Топ-5 блоків скарг
Портрет скаржника
Географія отриманих звернень
Приклади успішно вирішених кейсів
СБУ закрила кримінальну справу та повернуло майно компанії «Август-Україна»
Імпортер та оптовий дистриб’ютор агрохімікатів «Август-Україна» поскаржився на безпідставно порушену проти нього кримінальну справу. Через це в підприємства вилучили понад 350 т агрохімікатів для експертизи. Водночас Служба безпеки України відмовилася платити за послуги експертизи. Генеральна прокуратура передала кримінальну справу до Національної поліції України для подальшого розслідування.
РБО направила листи до СБУ з проханням перевірити законність арешту майна скаржника. Скаргу винесли на обговорення під час зустрічі з керівництвом СБУ та на засідання експертної групи в Національній поліції. Лише після залучення РБО кримінальну справу проти компанії закрили, а майно – повернули.
Закрито кримінальну справу проти керівництва «Агрохім 2001» через два роки
Підприємство «Агрохім 2001» понад півтора року безуспішно намагалося закрити кримінальну справу, відкриту проти його керівництва. Черкаська ДФС ініціювала кримінальне провадження нібито через несплату податків директором підприємства у 2013–2014 роках. Після того як дистрибутор оскаржив дії ДФС в адміністративному суді, він задовільнив його позов та скасував рішення податкової. Проте Черкаська ДФС продовжувала тиснути на підприємство й наполягала на продовженні досудового розслідування.
Рада попросила ДФС виконати рішення суду. Питання обговорювалось на засіданні експертної групи з ДФС. За сприяння Ради справу, яка затягнулася більше як на два роки, нарешті закрито.
Відбито рейдерську атаку на агрокомпанію з Рівненщин
Агрокомпанія з Рівненської області поскаржилася на незаконні реєстраційні дії державного реєстратора щодо неї. Рейдери внесли зміни до установчих документів компанії, а імена директорів та акціонерів змінили на інші. Скаржник заявив, що ані директор, ані уповноважені представники не підписували жодних документів, що дозволяють такі реєстраційні дії.
Рада розглянула скаргу та визнала її обґрунтованою. Інспектор РБО рекомендував Міністерству юстиції скасувати незаконні реєстраційні дії стосовно скаржника та забезпечити відновлення вихідних даних про компанію в реєстрі. Після втручання Ради рейдерську атаку на агрокомпанію було успішно відбито.
Читайте також матеріал за посиланням.

Наступний кейс “ІНВЕСТНЯНІ” З МІН’ЮСТУ. ХТО ТА ЯК ПРИГЛЯДАЄ ЗА ВАШИМИ АКТИВАМИ (коментар для Liga.net)