06.04.2016

2 березня 2016 року бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета відвідав з робочим візитом Житомирщину

Житомирщина стала десятою областю України, яку бізнес-омбудсмен відвідів в рамках програми візитів бізнес-омбудсмена до регіонів України.

 Пан Шемета зустрівся з головою обласної державної адміністрації Сергієм Машковським та головою обласної ради Анжелікою Лабунською, де сторони обговорили питання підприємництва, що потребують рішення на державному рівні.

 «Для нас дуже важлива співпраця з Офісом бізнес-омбудсмена, адже завдання нової для України інституції – сприяти боротьбі з корупцією та забезпечувати прозорість ведення бізнесу – цілком співпадає з пріоритетами, які ми поставили перед собою для розвитку Житомирської області», – сказав Сергій Машковський, голова Житомирської ОДА. Голова області відзначив, по розрахунковим показникам розвитку малого та середнього бізнесу Житомирщина увійшла до першої десятки регіонів України, проте для підтримки конкурентоздатного бізнесу вкрай необхідні податкові пільги та стимули. 

 Після зустрічі з керівництвом області бізнес-омбудсмен провів зустріч з представниками ділових кіл Житомирської області та органами державної влади. 

 Представники бізнесу Житомирщини у своїх виступах зробили акцент на своїх труднощах. Серед них – відсутність у місцевої влади необхідних повноважень для розв’язання їхніх проблем, робота монополістів, земельні та митні питання, видача дозволів та ліцензій, а також якість впровадження реформ, що ініціюються в Києві, у регіонах.

 «Якби всі державні органи виконували свої функції, такий інститут як Рада бізнес-омбудсмена був би непотрібним. На сьогодні ж наше основне завдання – це розгляд скарг від бізнесу на дії органів влади, місцевого самоврядування, а також на діяльність або бездіяльність держаних підприємств. Поскаржитися нам може будь-який бізнесмен. З початку нашої діяльності, з травня 2015 року, ми отримали всього 680 скарг від підприємців. Із них 393 скарги (58 %) було прийнято до розгляду по суті, 32 знаходяться на стадії попереднього розгляду та 255 скарг ми мусили відхилити, бо вони не відповідали критеріям. Із Житомирської області наразі ми отримали десять скарг», – сказав Альгірдас Шемета під час зустрічі з підприємцями.

 Бізнес-омбудсмен також відвідав виробництво Eurogold Industries Ltd, що виробляє прасувальні дошки та сушилки для білизни. Цими товарами повсякчас користуються у побуті не лише тисячі українців, а й жителі багатьох країн Європи.

 Нагадаємо, що візит до Житомира здійснюється в рамках програми візитів бізнес-омбудсмена до регіонів України, де пан Шемета зустрічається з підприємцями та посадовцями та обговорює ключові проблеми, з якими вони стикаються у веденні бізнесу, а також можливості підвищення інвестиційного потенціалу регіонів. Шемета вже відвідав 9 областей України: Чернігівську, Харківську, Львівську, Дніпропетровську, Донецьку, Одеську, Рівненську, Волинську та Черкаську області. 

Наступна новина: Статистика скарг станом на 15 грудня 2015