22.05.2023

Відбулися перші консультації з ринком щодо закупівельних робіт з цивільного будівництва – Агентство відновлення спільно з РБО та KSE

19 травня Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України спільно з Kyiv School of Economics та Радою бізнес-омбудсмена провело відкриті консультації з ринком щодо закупівель у цивільному будівництві.

Запровадження практики проведення консультацій з ринком, ініційоване Агенством, є важливим кроком до ефективних закупівель та вчасної реалізації проєктів з відбудови цивільних об‘єктів, що постраждали від повномасштабного вторгнення росії.

У події онлайн та офлайн взяли участь майже 100 осіб з досвідом робіт у цивільному будівництві.

Спікерами заходу виступили Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм, Перший заступник Голови Агентства відновлення Андрій Івко та керівник проєкту розвитку системи закупівель Агентства Олександр Наход. Модерувала подію Лілія Лахтіонова, Директорка напрямку аналізу та дослідження політики публічних закупівель Центру вдосконалення закупівель KSE.

Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм наголосив, що зараз найбільш важливо не звузити ринок, а зробити так, щоб максимальна кількість кваліфікованих компаній, які можуть надати результат, були залучені у відновлення.

Під час заходу команда Агентства презентувала учасникам ринку ключові принципи та вимоги, які планує застосовувати при проведенні процедур закупівель, зокрема:

пропозиції щодо уніфікованих підходів до проведення процедур закупівель,

проєкти кваліфікаційних критеріїв та вимог до потенційних підрядних організацій,

ключові умови договорів тощо.

Як партнер Агентства відновлення Рада бізнес-омбудсмена також взяла участь у підготовці до ринкових консультацій. Раду бізнес-омбудсмена на заході представляли інспекторки Марина Павленчик та Олена Чорна — вони окреслили «вузькі місця», що можуть створити ризики при взаємодії держави і бізнесу в процесі реалізації проектів відновлення. Саме тому першочерговим завданням Ради бізнес-омбудсмена в рамках Меморандуму з Агентством — сприяти встановленню конструктивних та доброчесних відносин для уникнення ризиків недобросовісної поведінки з обох боків.

Наразі Агентство працює над фіналізацією вимог до закупівельного процесу та проектів відповідних документів. Від Агентства всі учасники заходу отримали обговорені на зустрічі пропозиції щодо кваліфікаційних вимог і матимуть змогу надати свої коментарі. Після цього фахівці Агентства відновлення опрацюють отримані зауваження та представлять фінальну версію документації. І наступним етапапом стане запуск тендерних процедур та практична реалізація проєктів з відновлення.

Наступна новина: Запрошення для медіа: 28 липня 2023 року бізнес-омбудсмен презентує результати кварталу