31.08.2020

1 вересня ВРУ має розглянути законопроєкт «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні»

Відповідно до розкладу засідань Верховної Ради України, завтра на пленарному засіданні розглядатиметься законопроєкт №3607 «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні».

Рада бізнес-омбудсмена (РБО) допомагає бізнесу, здебільшого малому і середньому, захистити свої права перед контролюючими державними органами. Сьогодні РБО функціонує як дорадчий орган при Кабінеті міністрів України. Проте для забезпечення подальшого ефективного функціонування офісу ключовим питанням є прийняття закону «Про Установу бізнес-омбудсмена». Закон потрібен для законодавчого закріплення статусу бізнес-омбудсмена і розширення можливостей захисту бізнесу. Пропонуємо ознайомитись з презентацією «Чому потрібен Законопроєкт «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні», а також Частими питаннями про законопроєкт.

За 5 років роботи РБО розглянула понад 7000 звернень бізнесу та допомогла підприємцям повернути 18,5 млрд. грн. Більше про результати діяльності РБО можна дізнатись у її звітах: Звіт за 2019 рік та Квартальний звіт за квітень-червень 2020 року.

РБО розглядає скарги підприємців у випадках, коли державні органи:

Прийняття закону буде позитивним сигналом для українських та іноземних інвесторів та доведе, що Україна використовує всі заходи для захисту прав бізнесу.

  • Порушують українське законодавство
  • Чинять тиск на бізнес
  • Намагаються отримати хабар
  • Не виконують остаточні рішення судів
  • Відмовляють у видачі дозволів та ліцензій

Наступна новина: Вебінар «Бізнес на шляху до ефективної боротьби з корупцією», організований спільно з U.S.-Ukraine Business Council (USUBC) відбудеться 17 вересня