22.06.2018

ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО ЕКПОРТЕРАМ!

21 червня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон про валюту і разом з тим скасувала спеціальні санкції ЗЕД.

Це велика системна перемога для нас, оскільки протягом трьох років ми активно працювали над їх скасуванням. Ми виступили співрозробником законопроекту “На захист українських експортерів!,” який передував законопроекту “Про валюту”. Обидва вони були в переліку пріоритетних документів Прем’єр-міністра України.

Ми також висвітлювали цю проблематику у Системному звіті “Проблемні питання регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні”. Зокрема, ми наводили типові прикладів необґрунтованого і непрозорого застосування спеціальних санкцій.

До прийняття цього закону основним нормативно-правовим актом, який регулював сферу валютного ринку, був декрет Кабінету міністрів “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” ще від 1993 року. Досить застарілий, з безліччю обмежень та можливостей для адміністративного тиску.

Прогнозованими результатами прийняття Закону є:

Головною відмінністю нового закону є ідея, що “дозволено все, що не заборонено”. Це означає, що майже будь-які валютні операції між резидентами і нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень. Валютний контроль буде скасовано більш ніж для 40% операцій.

Повний текст Закону доступний за посиланням: http://bit.ly/2zdpxAS 

  • активізація зовнішньої торгівлі та створення базових умов для розвитку вітчизняного експорту
  • суттєве підвищення рівня правової захищеності суб’єктів ЗЕД
  • покращення інвестиційного клімату України та, як наслідок, збільшення прямих інвестицій в реальний сектор економіки

Наступна новина: РЕГІОНАЛЬНІ СЕМІНАРИ UNDP та UNIC