13.04.2023

Увімкнути життя: коли запрацюють обіцяні податкові пільги для деокупованих територій (Mind.UA)

Кабінет Міністрів на початку березня вдосконалив порядок формування переліку територій, на яких велися (ведуться) бойові дії або тих, які тимчасово окуповані рф. На ці території мають розповсюджуватися певні податкові пільги щодо об’єктів оподаткування. Проте через неузгодженості в затвердженні такого переліку платники податків і досі не можуть отримати пільги, ба більше – отримують штрафи від податкової. Коли саме запрацюють зазначені податкові пільги та чи допоможе в цьому ухвалений днями Верховною Радою відповідний законопроєкт №7632, розповіла Mind інспекторка Ради бізнес-омбудсмена Олена Куцай.
Після повномасштабного вторгнення держава опинилася в надскладній ситуації. З одного боку, оборонний комплекс потребував збільшення фінансування, і негайно, а з іншого – необхідно було запровадити пільги для підтримки бізнесу на плаву.
Одним із таких послаблень, запроваджених на рівні змін до Податкового кодексу України,  було тимчасове звільнення від сплати екологічного податку, податку на землю та орендної плати, податку на нерухомість,  якщо об’єкт оподаткування розміщений на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії. Ці зміни набрали чинності, але більше року підприємці де-факто не можуть ними скористатися.
Так, наприкінці минулого року Мінреінтеграції затвердило перелік територій, однак Державна податкова служба України не визнає його для цілей оподаткування. ДПС зазначає, що ключовою умовою для застосування пільг є перелік, ухвалений саме Кабінетом Міністрів України.
Перелік територій досі не працює
Власне, пінг-понг між Державною податковою службою, Міністерством фінансів України та Мінреінтеграції щодо того, хто має затвердити цей перелік, продовжується тривалий час, і, коли в цьому процесі буде фінальна крапка, поки невідомо.
Рада бізнес-омбудсмена отримала більше десятка звернень із цього приводу з різних регіонів України. Підприємці повідомляють, що через відсутність чинного переліку, вони позбавлені податкових пільг, а ДПС зі свого боку не нехтує можливостями донарахувати податкові зобов’язання.
Окремі підприємці вже отримали податкові повідомлення-рішення, якими податкова збільшила суму зобов’язання по орендній платі та наклала штрафи. При цьому перспектива скасувати рішення в адміністративному порядку є сумнівною через відсутність все того ж переліку. Отже, лишається тільки відстоювати свою правоту в суді.
Бізнес на деокупованих територіях потребує підтримки
Рада вже наголошувала на необхідності всебічної  підтримки деокупованих територій. Ці регіони і без того потерпають від мінування та забруднення навколишнього середовища, нестачі кваліфікованих працівників і відсутності доступу до програм підтримки, що діють. Водночас усе ще дуже напруженою залишається й безпекова ситуація.
До проблем, пов’язаних із зруйнуваннями, втратою логістичних ланцюгів додається відсутність обіцяних податкових пільг, що ще більше ускладнює ведення господарської діяльності.
Жевріє надія, що українське прислів’я «Ждали, ждали, та й жданки розгубили» все ж таки не про цю ситуацію. Днями Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7632.
Нова редакція законопроєкту, зокрема, містить питання переліку територій, які звільняються від сплати податку на нерухоме майно та плати за землю.
Сподіваємося, що щасливий фінал у цій історії все ж таки буде, за умови швидкої підтримки законопроєкту народними депутатами.
Оригінал публікації на порталі MIND.UA доступний за посиланням.

Наступний кейс В Україні існує презумпція винуватості бізнесу. Бізнес-омбудсмен Роман Ващук про тиск на українські компанії і методи боротьби з ним