30.03.2022

Економічний фронт: релокація бізнесу на Прикарпаття (Firtka)

Як франківський офіс Ради Бізнес-омбудсмена сприяє підприємцям переїхати з гарячих бойових територій зі сходу України, врятувати свою справу і які компанії вже працюють на території області розповідає заступниця бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка.
Тетяна, які ваші враження від  Івано-Франківська?
Якщо висловитись лаконічно, то я в захваті. Місто європейське, компактне зі своїм місцевим шармом. Я вже мала можливість відвідати ваш франківський драмтеатр і побачила надзвичайно високий рівень постановок. Я бачила чимало вистав світового рівня і впевнено можу сказати – у Франківську є що продемонструвати і в культурній царині.
Як ви оцінюєте потенціал міста для релокації бізнесу?
Відносно ведення бізнесу і операційних процесів Франківськ дуже зручний і компактний. Нам повідомили, що місто займає друге місце за кількістю житлової забудови в Україні. Зараз це дуже актуально, бо коли ми кажемо, що бізнес релокується, то сюди  їдуть не тільки потужності й техніка, а й працівники зі своїми родинами. Соціальна інфраструктура тут розвинена.
Я думаю, що цей потік внутрішніх переселенців згодом зменшиться і більша частина поїдуть додому, але підозрюю, що багато людей залишиться, бо сподобається тут працювати.
З точки зору промислових майданчиків маєте своєрідне середовище для високо-інтелектуальних та інноваційних підприємств. Проте я б більш ґрунтовно міркувала про Івано-Франківську область, а не лише про межі міста. Я не впевнена, що в місті знайдеться достатня кількість промислових потужностей. Але,  поруч є менші міста, де такі потужності існують.
Відстань до обласного центру з цих  міст зовсім не велика, а їхня місцева влада дуже проактивна. З моєї точки зору, Івано-Франківська область недооцінена. Видається, що великі шляхи йшли якось в обхід Івано-Франківщини.
Саме тому ви вирішили, щоб офіс РБО переїхав до Франківська  чи були інші причини?
Ми вибрали Івано-Франківськ не спеціально. Серед членів нашої команди я одна з останніх виїхала з Києва, хоча дехто все ще залишається там. Тепер от маю досвід пересування під час мінометного обстрілу.
Зі мною  також їхала моя мама, інші члени родини і собака. Франківськ став найбільшим обласним центром до якого ми дістались з великими  проблемами, де нас доброзичливо прихистили родичі колеги, за що я дуже їм вдячна. Ми побачили, що місто достатньо спокійне, незважаючи на сирени.
Тому я  прийняла рішення не їхати далі, треба було продовжувати працювати на економічному фронті. Ми оговталися і побачили, що це великий і потужний обласний центр який знаходиться  в серці Прикарпаття.
Я чула, що Франківщину називають «східними воротами Карпат».
Які компанії уже звернулися в РБО  за допомогою  в релокації до Франківщини?
Зі східної України до нас зверталися великі компанії одна з яких виробник добрив, виїжджає навіть цілий  кластер з Харкова( IT, виробники будівельних матеріалів),  з Житомира цікавилися (виробництво напівфабрикатів). Операційний офіс однієї відомої компанії з виробництва техніки відкрився у Франківську.
Підозрюю, що тут можуть розміститися чимало відомих світових брендів?
Цілком можливо спілкуючись з колегами в телефонному режимі, багато  розповідають що вони на Прикарпатті.
З якими питаннями звертаються до вас представники бізнесу з усіх частин України і яким чином ви можете  сприяти у вирішенню проблем?
Питання змінюються в залежності від ситуації  в країні. Коли почалася війна і воєнні дії, то виникли проблеми з паливом для критичної інфраструктури. В один момент всі почали рухатись, виник дефіцит палива, яке ми завозили з Прибалтики через Білорусію. Зрозуміло що всі шляхи були закриті. Тому займались комунікацією урядів та бізнесів двох країн.
Друге питання було  пов’язане з валютними трансакціями. Третє питання – критичний імпорт в Україну, який спочатку в  більшості випадків  був пов’язаний з потребами ЗСУ, але людям теж треба жити і купляти ліки, засоби повсякденного вжитку і їжу врешті решт.
Займалися питанням, пов’язаними з мобілізацією. Наприклад, працівники, які працюють в сільському господарстві  мають  брати участь  в посівній кампанії, але не було відповідного порядку тимчасового бронювання фахівців від мобілізації. Коли в ЗСУ пішли пекарі, то виявилося, що і навчити нового працівника пекти хліб не так і легко і швидко.
Займаємся питаннями релокації бізнесу – від переїзду до дозвільних документів.
Що скажете відносно працівників, адже на західній Україні віддавна спостерігався дефіцити робочої сили.
Ситуація не проста, бо чоловіки несуть службу в збройних силах і теробороні чимало працівників зараз не на своїх робочих місцях.  Ходжу містом і бачу що деякі кав’ярні, магазинчики і салони краси зачинені. Людей прибуло більше, люди шукають роботу. Разом з тим мало робочих місць.
Настільки великою є проблема знайти вільне житло у Франківську?
Не заважаючи на велику кількість житлових забудов, практично не можливо знайти  вільне житло. Навіть з ріелторами та  за великі гроші.
Ще одна проблема – відсутність якісних будівельних матеріалів для будівництва містечок для переселенців. Виробництва будматеріалів зосереджені на території, де ведуться активні бойові дії або існують проблеми з розірваними логістичними ланцюжками
Чи достатньо пропозиції комерційної та  складської нерухомості?
Пропозицій в області достатньо. На мій погляд, є можливості  на будь-який смак.
Які настрої спостерігаєте  серед представників бізнесу?
Деякі компанії стривожені,  бо  в роздумах чи згортати бізнес чи продовжувати, це не таке просте рішення нині. Загалом –  бізнес допомагає і активно докладається у спільну перемогу .
Який алгоритм дій у воєнний час  ви б рекомендували бізнесу?
Місцевому бізнесу ми радимо працювати, якщо є якісь проблеми то звертатися до нас. Будемо намагатися вирішити. Бізнесу який релокується теж рекомендую звертатися до нас, ми вже маємо прямі контакти і базу даних і можемо допомогти.
Надзвичайно тішить, що  бізнес, влада і громадськість працюють як єдиний механізм – всі налаштовані допомагати одне одному
Економічний фронт надзвичайно важливий – закликаю бізнес працювати далі. Це стосується як великого, так і малого підприємництва. Якщо ви маєте косметичний салон  чи маєте барбер шоп, кав’ярню  чи будь-які інші види бізнес-діяльності продовжуйте працювати. Годуйте себе і давайте можливість іншим прогодувати свої сім’ї.
Будь-яка робота і будь-який рух коштів – потрібний, бо економіка країни на половину паралізована. Бізнес, влада, громадськість разом створюють якусь своєрідну синергію, яка наближає нас до перемоги!
Читати інтерв’ю також за посиланням.

Наступний кейс План Маршала: чому відновлення економіки України буде економічним двигуном для Європи? (Firtka)