06.03.2022

«Європейці відчули єдність з українським народом». Чи достатньо цього для прискореного вступу до ЄС (Forbes Україна)

Європейський Союз ухвалив заявку Володимира Зеленського про вступ України до блоку за спрощеною процедурою. Чи можна на хвилі європейської підтримки перемогти бюрократію і коли Україна стане частиною Євросоюзу
Зеленський підписав заяву на вступ України до Європейського Союзу, а Європарламент затвердив резолюцію, яка дає змогу розпочати роботу над наданням Україні статусу кандидата на вступ. За це рішення 1 березня проголосували 637 євродепутатів, лише 16 були проти.
Членство України у ЄС підтримали глави
«За» приєднання також виступила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. Поки що рішення про членство не підтримали лідери Франції та Німеччини, саме від думки цих країн залежить подальший розвиток подій, сказав Forbes експосол Канади в Україні Роман Ващук. «Еммануель Макрон мав можливість підтримати Україну під час кількох публічних виступів, але він нею поки що не скористався», – каже Ващук.
Політична воля членів Європейського Союзу є основною умовою вступу України до ЄС, каже ексміністр закордонних справ Володимир Огризко. «Румунію та Болгарію свого часу взяли до ЄС лише тому, що на це була політична воля, – каже він. – Країни були далекі від європейських параметрів.
Перейти від емоцій до сухої європейської бюрократії – завдання України та її найближчих союзників – Польщі, Латвії та Литви. Процес навіть за спрощеною процедурою не буде блискавичним. Для початку Україні потрібно буде переконати всіх 27 членів Євросоюзу підтримати заяву, надіслану Зеленським.
Тільки після цього буде виписано спеціальну процедуру, яку Україні потрібно буде пройти. Що буде в цьому документі, зараз сказати складно. «Це не просто підписання меморандуму, це гармонізація законодавчих, фінансових та управлінських процесів, – каже Ващук. – Зробити це за кілька місяців буде складно.
Ще одне питання: що робити з іншими кандидатами, які чекають на членство в ЄС сім-вісім років? Серед них Сербія, Македонія, Чорногорія та Албанія.
Перемога у війні над Росією відіграє ключову роль у вирішенні ЄС, вважає Ващук. Україна вже дивує багато в чому Європу своєю силою. «Прийняття до Євросоюзу може бути своєрідною нагородою за стабілізацію конфлікту», – каже він.
Європейський Союз готовий виділити Україні €1,2 млрд. для протистояння агресору та відновлення країни після війни. Це також може стати стимулом вступу України до ЄС. Потреби України у відновленні країни будуть колосальними, і європейцям легше буде контролювати нові транші, перебуваючи в союзі з Україною, ніж у рамках двосторонньої допомоги, каже Ващук.
Наразі українським дипломатам необхідно всіляко просувати цю вимогу на міжнародній арені. Для цього є всі умови. «Європейці відчули єдність з українським народом», – каже Ващук.
Читайте також публікацію за посиланням.

Наступний кейс З російським тиском та атаками як закінчиться путінська війна (CBC News)