09.12.2021

Кабмін затвердив Романа Ващука новим бізнес-омбудсменом

Сьогодні Кабінет Міністрів затвердив рішення наглядової ради РБО про призначення Романа Ващука новим бізнес-омбудсменом в Україні. Пан Ващук переймає посаду від Марчіна Свєнчіцького, який став бізнес-омбудсменом у жовтні 2019 року. Під його керівництвом Рада бізнес-омбудсмена розглянула понад 4000 скарг бізнесу. Протягом контракту, який закінчується 31 грудня 2021 року, пан Свєнчіцький підписав три нові меморандуми про співпрацю з державними органами і започаткував ефективний інструмент популяризації РБО серед бізнес-спільноти з фокусом на практичні інструменти взаємодії з державними органами та захист законних прав бізнесу. З травня 2015 року Рада бізнес-омбудсмена розглянула 10 300 скарг підприємств на неправомірні дії державних органів та допомогла бізнесу повернути понад 20 млрд. грн.
Роман Ващук зазначив: «Я прагну застосувати свої знання про Україну і українців, накопичені протягом десятиліть, до проблем бізнесу тут і зараз і допомогти сформувати розумні системні рішення на майбутнє».

Пан Ващук – канадський дипломат, посол Канади в Україні з 2014 по 2019 рік. У 2011-2014 роках він був послом у Сербії, Республіці Північна Македонія та Чорногорії, сприяючи започаткуванню там нової бізнес-асоціації. З 1994 по 1998 рік – радник Посольства Канади в Києві. Він також працював у Берліні та в штаб-квартирі Міністерства закордонних справ в Оттаві. Пан Ващук розпочав кар’єру на дипломатичній службі Канади у 1987 році.
Члени Наглядової ради Ради бізнес-омбудсмена привітали пана Ващука на новій посаді і підтвердили свою готовність розвивати співпрацю з установою.
Маттео Патроне, директор ЄБРР в країнах Східної Європі та Кавказу та голова Наглядової ради Ради бізнес-омбудсмена, сказав: «Я вітаю призначення Романа Ващука новим бізнес-омбудсменом і бажаю йому успіхів у продовженні важливої роботи у напрямку захисту прав підприємців від зловживань державних службовців. Я також вдячний Марчіну Свєнчіцькому, який був бізнес-омбудсменом з жовтня 2019 року, за його великий внесок у більшу прозорість ведення бізнесу в Україні в останні роки.
ЄБРР в якості ключового партнера установи й надалі залишається відданим справі допомоги у створенні прозорого бізнес-середовища та запобігання корупції у державних органах і підприємствах».
З боку Уряду призначення прокоментувала Ірина Новікова, заступниця Міністра економіки України: «Вітаємо Романа Ващука з призначенням новим бізнес-омбудсменом. Ми очікуємо на продовження ефективного співробітництва з Радою бізнес-омбудсмена та сподіваємося, що наші спільні зусилля призведуть до покращення бізнес-клімату в Україні.»
Пан Ващук заступить на нову посаду в Києві 1 січня 2022 року.

Наступний кейс Усе ще недостатньо Prozorro