29.09.2021

Під наглядом: як Рада бізнес-омбудсмена запобігає рейдерству в держреєстрах (Mind.ua)

Прояви та наслідки рейдерства в практиці Ради бізнес-омбудсмена (РБО) зустрічаються в скаргах декількох тематик. По-перше, це адміністративне оскарження дій державних реєстраторів. По-друге, це процесуальні зловживання правоохоронців та неефективне досудове розслідування випадків рейдерства. Варто наголосити, що РБО не приймає скарги бізнесу на бізнес, лише розслідує випадки порушень держорганів стосовно бізнесу. Про перший тип справ – коли, використовуючи незаконні інструменти, рейдери втручаються в державні реєстри, щоб захопити активи або корпоративні права справжніх власників, – розповіла Mind директорка з комунікацій Ради бізнес-омбудсмена Ірина Станіславська.
Рейдерство створює суттєві перешкоди для залучення інвестицій та погіршує умови ведення бізнесу в країні. Згідно з даними Міжнародного індексу прав власності, у 2020 році Україна посіла 105 місце серед 129 країн світу за рівнем захисту прав власності. Тоді як за показником «Реєстрація власності» у нас доволі непоганий результат (41 позиція у світі), «Захист фізичного майна» навпаки є доволі низьким (116 місце). Цей фактор разом із «Політичною стабільністю» (124 позиція), «Верховенством права» (108 місце) та «Контролем корупції» (113 позиція) і зумовили загальний низький результат у дослідженні.
Динаміка звернень щодо рейдерства
За шість років роботи РБО отримала 152 скарги бізнесу на рішення, дії та бездіяльність Департаменту держаної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України. Серед 86 закритих справ 62 (або 71%) були вирішені на користь бізнесу – це на 10 п. п. більше, ніж середній показник РБО успішно закритих справ з усіх предметів звернень.
Близько чверті (28%) справ були закриті без успіху, 1% справ знаходиться на етапі моніторингу виконання рекомендації державним органом.
Більшість звернень надійшло з Києва (49%) та Київської області (9%). У третині (34%) випадків об’єктами рейдерства були великі компанії.
Переважна більшість (82%) заявників, які повідомляли про порушення з боку державних реєстраторів, – це український бізнес, лише 18% представляли підприємства з іноземними інвестиціями. Індустрії, які зверталися найчастіше, – нерухомість та будівництво (18%), агробізнес (11%), різні види виробництва (10%).
«Еконія»: рейдерське захоплення припинено
У 2021 році РБО успішно закрила кейс «Еконії» щодо зловживання повноваженнями правоохоронними органами. У межах досудового розслідування правоохоронці провели обшуки на виробництві «Еконії» у Золотоноші, в офісі в Києві. Усе відбувалося в традиціях жанру: із залученням силових підрозділів та виламуванням дверей. Обшуки проводили навіть у будинках та авто співробітників.
Але ми хотіли б пригадали історію 2018 року з рейдерським захопленням заводу в Черкаській області. Тоді, як розповідає скаржник, на територію підприємства увірвалися 15 осіб, які повідомили про наявне в них право власності на завод. Шляхом незаконних реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зазначені особи зареєстрували на себе об’єкти нерухомого майна, які фактично та юридично знаходилися у власності скаржника. Підставою для таких реєстраційних дій була ухвала суду, датована ще 2007 роком.
Як пояснило керівництво компанії, це була вже не перша спроба відібрати бізнес. Історія з рейдерським захопленням почалася 2008 року, коли «Еконія» придбала приміщення компанії-банкрута. У 2010 році завод вперше намагалися захопити, проте суд підтвердив, що «Еконія» отримала будівлю законно.
Вивчивши матеріали скарги, РБО підтримала позицію компанії. Рада попросила Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації неупереджено та оперативно розглянути звернення скаржника. Інспектор РБО взяв участь у засіданні Комісії щодо розгляду скарги підприємства. За сприяння Ради вже наступного дня Мін’юст задовольнив звернення компанії та скасував неправомірні реєстраційні дії.
Данська компанія BIIR відстояла право власності на будівлю
BIIR Property, дочірнє підприємство данської інженерної компанії BIIR, повідомило РБО, що його офісну будівлю незаконно спробувала відібрати попередні власники. Компанія BIIR розпочала роботу в Одесі 2014 року після вимушеного переїзду з Луганська. Запланувавши розширення штату, у березні 2017 року підприємство придбало у фінансової компанії будівлю під офіс. А вже через декілька днів почалися проблеми – попередній власник будівлі, «Мегас-Строй», заявив вимогу на неї.
За даними реєстру судових рішень, «Мегас-Строй» втратив право власності на цю будівлю через несплату іпотечного кредиту. Внаслідок переходу права вимоги на будівлю від одного банку до іншого його власником стала фінансова компанія, у якої BIIR Property і придбала об’єкт.  Однак, за твердженням скаржника, «Мегас-Строй» вирішив будь-якою ціною повернути будівлю, а тому звернувся до прокуратури та суду. Прокуратуру він запевняв, що фінансова компанія заволоділа будівлею шляхом шахрайства. А в суді колишній власник повідомляв про використання фінансовою компанією способу звернення стягнення на будівлю, який не був прямо передбачений іпотечним договором.
Рада звернулася до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити належне ведення досудового слідства Нацполіцією в кримінальному провадженні. Для забезпечення об’єктивності розслідування справу було передано з Одеси до Києва. Протягом трьох місяців ми постійно моніторили статус виконання рекомендацій правоохоронними органами. Протягом року справа підприємства декілька раз розглядалася на рівні Експертної групи з ГПУ. Як наслідок, Нацполіція дослухалася до аргументів РБО та ухвалила рішення закрити кримінальне провадження проти скаржника. Право власності на будівлю в Одесі знову належить BIIR Property.
Безуспішна спроба рейдерства міноритарними акціонерами
Девелоперська компанія поскаржилася, що її міноритарні акціонери здійснили спробу рейдерського захоплення. Структура власності товариства з обмеженою відповідальністю, на яке посягали рейдери, до атаки виглядала так: подружжю мажоритарних власників належала частка в 92%, ще двом міноритаріям – 8%; керівником товариства був чоловік із подружжя власників.
Державний реєстратор комунального підприємства з Київщини змінив керівника компанії на іншу особу, засвідчив новий статут товариства. Статутний капітал підприємства збільшили у такий спосіб, що частка міноритарних акціонерів зросла з 8% до 84%. А те, що на новоспечених власників відкрито декілька кримінальних справ, держреєстратора особливо не бентежило. Ба більше, скаржник повідомив, що одночасно з діями реєстратора близько 100 осіб спортивної статури оточили периметр житлового комплексу, у якому знаходився офіс девелопера. Вони взяли під контроль пропускні пункти комплексу, а також заблокували в’їзди до об’єктів будівництва.
На думку РБО, зміни керівника товариства, зміни статутного капіталу й установчих документів могли виявитися незаконним. Про це РБО зазначила у своєму листі заступнику міністра юстиції України з питань державної реєстрації. Оскільки між Радою та Мінюстом укладений Меморандум про партнерство та співробітництво, питання скаржника винесли на засідання експертної групи з учасниками обох сторін. Мін’юст розглянув скаргу з урахуванням усіх обставин і наказав скасувати проведені незаконні реєстраційні дії та зміну керівника, статутного капіталу й установчих документів, Чорного реєстратора позбавили доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Об’єкт рейдерства – мережа автозаправок
У 2020–2021 роках РБО отримала три скарги, пов’язані з гучним конфліктом бізнес-груп навколо мережі автозаправних станцій. Протягом декількох тижнів була вчинена велика кількість сумнівних реєстраційних дій, за більшістю яких стояли чорні реєстратори, зареєстровані в невеликих віддалених населених пунктах. Власники та керівники двох десятків компаній, яким належав бізнес, неодноразово змінювалися. Застереження про наявність заборони відчуження корпоративних прав вимикалися без будь-яких підстав, а потім вмикалися знов. Паралельно вчинялися не менш сумнівні дії щодо реєстрації прав на автозаправки в реєстрі прав. Наслідки безладу, який виник через цю «реєстраційну війну», ми допомагаємо ліквідувати й досі.
З частиною незаконних реєстраційних дій Мінюст розібрався на початку 2021 року, скасувавши незаконні реєстраційні дії. Проте невдовзі представники іншої сторони конфлікту звернулися до Мінюсту, вимагаючи в такому разі скасувати й іншу частину незаконних реєстраційних дій, що були ініційовані їхніми опонентами. Цікаво, що з огляду на хронологію незаконних реєстраційних дій саме опоненти нанесли «перший удар», тому в скаржників були вагомі підстави називати «рейдерами» саме їх.
Докладно вивчивши матеріали цієї заплутаної справи, інспектор РБО усвідомив необхідність обережного та виваженого підходу до її розгляду. Адже Рада не повинна вступати в конфлікт між двома бізнес-групами та віддавати одній із них перевагу. Інспектор РБО взяв участь у засіданні Колегії, де озвучив свою позицію по суті справи. У квітні 2021 року Мін’юст затвердив висновки Колегії за результатами розгляду скарг, які загалом  збігалися з позицією РБО. Оскаржувані реєстраційні дії були скасовані, а державному реєстратору, який вчинив їх (і це було вже не перше його порушення), був повністю анульований доступ до реєстру.
Робота над системними проблемами бізнесу
Ми працюємо не лише над розслідуванням індивідуальних звернень підприємців, а й над розв’язанням системних проблем бізнесу. Ще 2017 року РБО підготувала для уряду системний звіт із рекомендаціями щодо боротьби з рейдерством. Наразі 41% рекомендацій виконано, ще 50% – у процесі виконання.
Серед найважливіших виконаних рекомендацій:
Щодо невиконаних – хочемо наголосити на наступних важливих рекомендаціях:
Читайте також публікацію за посиланням.

Наступний кейс Примут жалобы: куда могут обратиться за помощью предприниматели Запорожья и области (Vgorode)