23.12.2020

Де підприємцю шукати захисту? (Вголос)

В Україні вже 5 років працює Рада бізнес-омбудсмена – організація, яка захищає законні інтереси підприємців, переважно МСБ, від порушень держслубовців. Якщо до вас раптово приходять з обшуками та не повертають майно, податкова безпідставно донараховує податки та штрафи, контролюючі органи не видають дозволи та ліцензії, ви можете звернутися до РБО. Установа незалежно та безкоштовно проведе розслідування і зробить все від неї залежне, щоб захистити законні права бізнесу.

Портрет скаржників
З травня 2015 по грудень 2020 року РБО отримала загалом 242 звернення на порушення держслужбовців від підприємств Львівщини. Переважна більшість скаржників – представники українського (88%) малого та середнього бізнесу (66%). Найчастіше зверталися представники оптової торгівлі, виробники та приватні підприємці.
За результатами попереднього розгляду, установа відхилила близько третини скарг, оскільки вони не відповідали формальним вимогам Ради. Проте серед 154 закритих справ понад половина (56%) були успішно завершені на користь бізнесу. Установа допомогла бізнесу повернути та заощадити 94 млн. грн.
Наразі Рада бізнес-омбудсмена працює на підставі Тимчасової постанови Кабміну, проте її статус планується закріпити на рівні закону. Це дозволить розширити інструментарій інституції у боротьби з порушеннями держслужбовців та забезпечить стабільну основу діяльності РБО задля захисту прав бізнесу в Україні. Наразі відповідний законопроєкт, що отримав підтримку Кабміну та трьох парламентських комітетів, очікує першого читання на пленарному засіданні Верховної Ради.
На що скаржилися підприємці?
Податкові питання становили близько половини (48%) скарг, з якими підприємці зверталися до РБО. Зокрема, звернення стосувалися оскарження результатів податкових перевірок, реєстрації податкових накладних та включення платників податкові до переліків ризикових, проблем з електронним адмініструванням податків.
Про тиск правоохоронців на бізнес йшла мова у кожному шостому зверненні (16%). Підприємці скаржилися на безпідставно відкриті кримінальні справи, процесуальні зловживання та бездіяльність Національної поліції, органів Прокуратури та Служби безпеки України.
Дії державних регуляторів увійшли до ТОП-3 предметів скарг львівського бізнесу, вони становили проблеми для підприємців у 12% скарг. Зокрема, підприємці повідомляли про порушення Державної архітектурно-будівельної інспекції, Антимонопольного комітету України, Держгеокадастру та Національного банку України.
Порушення місцевих органів влади, що стосувалися виділення земельних ділянок та отримання дозволів, стали предметом звернень у 7% випадків.
Замикають ТОП-5 найпоширеніших звернень львівських підприємців проблеми бізнесу на митниці: затримки у митному оформленні, коригування митної вартості та складнощі з поверненням митних переплат.
Як саме працює РБО, які інструменти використовує для розв’язання спірних питань та як ій вдається протистояти порушенням держслужбовців – пояснимо на реальних кейсах бізнесу нижче.
Якщо ви зіткнулися зі схожими проблемами, не зволікайте та звертайтеся до РБО – тут вам можуть допомогти.
***
Податкова скасувала 76 млн. грн. податків та штрафів дистриб’ютору з Львівщини
Оптовий дистриб’ютор з Львівщини  не погоджувався з висновками податкової перевірки, відповідно до якої мав додатково сплатити 76 млн. грн. Компанія спробувала самостійно оскаржити рішення податкового органу, проте у відповідь отримала лише формальну відписку держоргану, без аргументів та обґрунтованих відповідей на заперечення. Дізнавшись про можливість досудового оскарження результатів податкової перевірки за допомогою бізнес-омбудсмена, компанія оперативно подала відповідну скаргу на сайті РБО.
Інспекторка РБО проаналізувала обставини скарги та підготувала письмові пропозиції податковій службі. Крім того, РБО також взяла участь в розгляді справи підприємства в податковій службі.
Отримавши додаткові пояснення від дистриб’ютора, податковий орган взяв їх до уваги та скасував донарахування. Підприємство довело свою правоту та заощадило 76 млн. грн.
CБУ погодилася не затримувати розмитнення товарів CCC Ukraine
Міжнародна мережа взуттєвих магазинів CCC поскаржилася на дії СБУ, що спричинили затримки у розмитненні товарів. За словами підприємства, на підставі орієнтування СБУ, низку партій його товару оглядали з «особливою увагою». Внаслідок таких ретельних оглядів підприємство страждало не лише від затримок з доставкою товарів, а й несло грошові витрати – на розвантаження та навантаження товарів. Варто зазначити, що до цього моменту підприємство жодного разу не порушувало правил імпорту.
РБО звернулась до СБУ, щоб перевірити достовірність інформації про зазначену вказівку. Також установа попросила СБУ утриматися від перевірки таких законослухняних імпортерів, як скаржник. Щоб оперативно вирішити питання, РБО винесла його на засідання експертної групи з керівництвом СБУ, створеної на підставі Меморандуму про співпрацю між СБУ та РБО .
Під час  зустрічі експертної групи правоохоронці підтвердили, що проти Скаржника немає жодних кримінальних проваджень або іншої негативної інформації. Крім того, СБУ повідомила про відсутність наміру у подальшому ініціювати поглиблений митний огляд товарів імпортера. Справу успішно закрито.
***
Львівський завод відбив рейдерську атаку
Львівський завод будівельної та художньої кераміки атакували рейдери. Нотаріус змінив у Єдиному державному реєстрі (ЄДР) відомості про керівника заводу, порушивши закон та статут підприємства. Замість рішення вищого органу правління реєстратор вніс зміни на підставі зовсім іншого документа. Відповідно до статуту заводу, рішення щодо припинення повноважень Голови підприємства приймається Загальними зборами, засідання яких не відбулося. Натомість звільнити чинного керівника з посади вирішила Наглядова рада. Дізнавшись про незаконні зміни в реєстрі, підприємство оперативно звернулося до Антирейдерської Колегії Мін’юсту та паралельно – до Ради бізнес-омбудсмена.
Вивчивши матеріали справи, інспекторка РБО підтримала позицію підприємства та визнала скаргу обґрунтованою. РБО рекомендувала Міністерству юстиції забезпечити повний та всебічний розгляд скарги підприємства та поновити правдиві відомості про керівника заводу в разі порушення законодавства. Зокрема, РБО просила Колегію Мін’юсту ретельно перевірити законність реєстраційних дій приватного нотаріусу.
Дослухавшись до рекомендацій Ради, Колегія Мін’юсту задовольнила скаргу львівського підприємства. Мін’юст скасував спірні реєстраційні дії та поновив дані про керівника заводу будівельної та художньої кераміки. Недобросовісному реєстратору заблокували доступ до ЄДР.
***
Вилучене майно львівського підприємця вдалося повернути
Рада отримала скаргу від приватного підприємця зі Львова, який продає електротехніку. Підприємець скаржився, що Личаківський відділ поліції Головного Управління Національної Поліції у Львівський області (Личаківський ВП) не повертав йому вилучене під час обшуку майно.
Справа в тому, що під час розслідування кримінального провадження відносно підприємця, поліція провела обшук в його робочому приміщенні. В результаті слідчий тимчасово вилучив у підприємця 705 технічних пристроїв, серед яких були пристрої «Smart TV» , мобільні телефони і особистий ноутбук підприємця. Робота скаржника практично зупинилася. Спочатку підприємець самостійно звернувся до слідчого з вимогою провернути своє майно, але відповіді не отримав. Зрушити справу з місця мав допомогти суд, який своїм рішенням зобов’язав слідчого негайно повернути вилучені пристрої. Однак, бездіяльність слідчого органу змусила підприємця залучити до розгляду Раду бізнес-омбудсмена.
Вивчивши матеріали справи, інспектор визнав скаргу обґрунтованою. Рада рекомендувала правоохоронним органам забезпечити повне виконання судового рішення. В результаті, слідчий орган повернув скаржнику частину вилученого майна (659 з 705 пристроїв). Контролюючі органи продовжили затягувати досудове розслідування. Тому Рада вирішила винести питання скаржника на засідання експертної групи, створеної на підставі Меморандуму між Офісом Генерального прокурора України та РБО.
Личаківський ВП дослухався до рекомендацій Ради та задовольнив скаргу львівського підприємця. Наступного дня скаржник повідомив інспектору, що отримав решту майна. Справу успішно закрито.
***
Український автобусний завод врятовано від банкрутства
Через бездіяльність Міністерства інфраструктури України (Мінінфраструктури), провідний український виробник автобусів був змушений зупинити виробництво на декілька місяців.
Підприємство, що випускає автобуси з 60 років ХХ ст, декілька років тому почало використовувати для виготовлення транспорту вживані автомобільні шасі з країн ЄС. За твердженням компанії, такі автобуси відповідають всім європейським вимогам щодо внутрішнього транспорту та відмінно проходять всі тест-драйви. При цьому роком виробництва автобуса, відповідно до рішення судів та за узгодженням з ДАІ, вважався рік виробництва кузову, а не шасі.
Однак під час сертифікації чергової партії товарів, Мінінфраструктури поставило під сумнів дату виробництва продукції заводу. Держорган не міг визначитися – вважати процес виготовлення автобусів «новим виробництвом» чи «переобладнанням». Скаржник двічі звертався до Мінінфраструктури, проте, протягом декількох місяців так і не отримав чіткого роз’яснення щодо сертифікації транспорту. Через це завод був змушений зупинити виробництво до отримання чіткої відповіді від Міністерства. Підприємство несло збитки: працівники залишалися без роботи, а клієнти – без продукції, за що виробник платив штрафи. Завод опинився під загрозою банкрутства.
Рада двічі рекомендувала Мінінфраструктури надати скаржнику чіткі пояснення щодо класифікації продукції та процедури її сертифікації. Інспекторка Ради зв’язалася з керівником департаменту, що видає дозвільні документи, та попросила його оперативно відповісти скаржнику, виробництво якого залишалося заблокованим. Крім того, вона організувала зустріч з представниками держоргану та підприємства.
За сприяння Ради, Мінінфраструктури нарешті визначило, що автобуси виробника підпадають під категорії «нове виробництво». Це дозволило заводу розпочати сертифікацію транспорту та відновити роботу в нормальному режимі. Скаржник подякував Раді за допомогу у вирішенні справи: «Загальне враження чудове! Чесно кажучи, я здивований рівнем підтримки бізнесу».
Читайте оригінал публікації тут.

Наступний кейс Самые деятельные юристы 2020 года (Юридическая практика)