03.09.2020

СБУ не матиме повноважень у сфері економіки — заступник бізнес-омбудсмена про бюро економбезпеки

В Україні невдовзі може виникнути ще один правоохоронний орган: Бюро економічної безпеки. Сьогодні відповідний законопроєкт підтримали в першому читанні 245 народних депутатів. Це бюро повинно стати єдиним, яке займатиметься розслідуванням фінансових злочинів. Законопроєкт представив голова фінансового комітету Данило Гетманцев — за його словами, Бюро має запрацювати вже до кінця цього року. Бюро економічної безпеки має замінити податкову міліцію, також пропонують ліквідувати підрозділи СБУ, які ведуть розслідування в економічній сфері.
Гість — Ярослав Грегірчак, заступник бізнес-омбудсмена.
Ярослав Грегірчак: Ми вже не один рік підтримуємо реформу структури наших правоохоронних органів, для того, щоби позабирати підслідність, яка розмита, між Нацполіцією, СБУ, іншими правоохоронцями. Тією ж податковою міліцією. Таким чином, що кримінальне провадження по статті за несплату податків може буде відкрите декількома правоохоронними органами. Тому створення одного органу, який акумулює в собі універсальну підслідність розслідувати всі фіскальні економічні злочини — це однозначно крок у правильному напрямку.
У силу підходу, який пропонується в законопроєкті, ухваленому 3 вересня, СБУ не будуть мати повноважень щодо попередження, виявлення, та розкриття кримінальних правопорушень у сфері економіки. Це той підхід, який ми завжди підтримували. Є поодинокі моменти, які потрібно «допиляти» між першим і другим читанням.
Повну програму слухайте в аудіофайлі.

Наступний кейс За підтримки Ради бізнес-омбудсмена бізнес одержав нове, сприятливе для себе роз’яснення податкового органу щодо РРО (Taxlink)