22.06.2020

Захистити свій бізнес в Україні: як у цьому допоможе бізнес-омбудсмен

Захистити свій бізнес в Україні: як у цьому допоможе бізнес-омбудсмен

Повноваження бізнес-омбудсмена в Україні можуть розширити. Це допоможе у більш ефективному захисті прав українському бізнесу та покаранні чиновників, які ці права порушують.
Хто такий бізнес-омбудсмен
Український бізнес може подати скаргу на державні органи і в цьому йому допоможе бізнес-омбудсмен, який виступає так званим медіатором. Хто такий бізнес-омбудсмен та як він допоможе українському бізнесу захистити себе – у матеріалі 24 каналу.
Рада бізнес-омбудсмена складається з 35 осіб. Коли підприємець надсилає скаргу, то рада її розглядає та проводить розслідування, на основі якого виносить рішення. Якщо рішення на користь підприємця, то рада також слідкує за виконанням цього рішення з боку держорганів.
Бізнес-омбудсмена створили ще у 2015 році, але нещодавно у Раду внесли законопроєкт, яким хочуть реформувати інститут бізнес-омбудсмена із дорадчого у незалежний орган.
Хто та як може скаржитися бізнес-омбудсмену
Будь-які підприємці, проти яких державні чи місцеві органи або державні компанії вчинили неправомірно, можуть скаржитися. Важливо, що саме державні органи/компанії. Не можна скаржитися на інші приватні установи чи бізнеси. Якщо по вашій справі суд вже виніс рішення або з часу порушення минув рік, то бізнес-омбудсмен також не допоможе.
Найчастіше українські підприємці звертаються з такими проблемами:
Хто скаржиться
Згідно зі звітом Ради бізнес-омбудсмена переважно скаржиться український бізнес (87%), а саме малий та середній (70%). Проте менше третини скарг все ж надходять і від великого бізнесу. Зазвичай це бізнес зі сфери оптової торгівлі, промислового виробництва та агросектору.
Як COVID-19 сприяв появі нових скарг
Пандемія коронавірусу та карантин постали перед бізнесом великим викликом, порушивши не лише його роботу, але й частково права.
З’явилося кілька нових типів скарг, пов’язаних з пандемією коронавірусу. Це до прикладу заборона експорту медичних костюмів, продажу гігієнічної продукції тощо. ФОПи, які хочуть зареєструватися повторно після карантину цього року вже не мають права претендувати на єдиний податок,– сказав бізнес-омбудсмен Марчін Свенчіцький в коментарі UA.Українське радіо.
Як подати скаргу
Скарг потрібно подати на сайті Ради бізнес-омбудсмена. Для цього:
Заяву перевіряють близько 10 днів. Якщо вона обґрунтована, то рада бізнес-омбудсмена розпочинає власне розслідування по ній, яке триває до 3 місяців (в середньому 67 днів). Послуга є безплатною.
Чи допоможе скарга, якщо є рішення суду
В умовах подання скарги чітко вказано, що можна надсилати, якщо немає судового рішення. Проте в деяких випадках ви все одно можете це зробити та очікувати на допомогу.
Ми не втручаємося в роботу судів. Але ми можемо посприяти виконанню рішень судів держорганами, якщо цей процес затягується,– роз’яснив Свенчіцький у коментарі Ліга.Закон.
Чи багато українців звертаються за допомогою
За час роботи за останні 6 років до цього органу звернулося 7 302 представники бізнесу. З них 4 871 справи успішно закрили, натомість 2 132 відхилили. Наразі 245 у процесі розслідування, а 54 на етапі попереднього розгляду. По суті більшість справ бізнес-омбудсмен допоміг вирішити.
Ми не можемо давати 100% гарантію того, що наша рекомендація буде розглянута і прийнята до відома. Також іноді бувають випадки, що після вивчення проблеми з’ясовується, що бізнес дійсно не правий, і незаконних дій з боку держорганів не було
– розповів Свенчіцький.
Зазначимо, що Рада бізнес-омбудсмена допомогла повернути українським та іноземним компаніям, які звернулися, 18,2 мільярда гривень за час свого існування.
Хто є бізнес-омбудсменом в Україні
Марчін Свенчіцький вступив на посаду восени 2019. Він – колишній мер Варшави та депутат сейму у Польщі, де був заступником голови української парламентської групи. Раніше він консультував уряд Україн щодо реформи децентралізації.  
Повноваження бізнес-омбудсмена хочуть розширити
Поки лише органи, що підпорядковуються Кабміну, зобов’язані співпрацювати з бізнес-омбудсменом. По суті рішення бізнес-омбудсмена зараз мають рекомендаційний характер. Проте законопроєкт №3607 може розширити повноваження та зобов’язати всі державні органи, місцеві органи та державні компанії України до співпраці.
Якщо чиновник відмовляється співпрацювати з бізнес-омбудсменом, то на нього накладають штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів (це від 105,1 тисячі до 210,2 тисячі гривень). Якщо чиновник повторно порушить права бізнесу, то розмір штрафу зростає у 1,5-2 рази.
Бізнес-омбудсмен також зможе виступати у Верховній Раді на засіданнях Кабінету міністрів та зможе на офіційному рівні зустрічатися з прем’єр-міністром. Таким чином бізнес-омбудсмен матиме змогу давати рекомендації щодо покращення бізнес клімату в Україні.
Оригінал публікації читайте тут. 
 

Наступний кейс Правовая резолюция