12.05.2020

Друзі в масках. Чи збільшилася кількість рейдерських захоплень під час карантину? (Закон і бізнес)

Введений карантин відкрив можливості для злочинців переключитися з однієї «спеціалізації» на іншу. Тому адвокати нагадують, що треба перевірити, щоб дізнатися, чи потрапляє ваш бізнес в сферу інтересів рейдерів.
Марина ПАВЛЕНЧИК, інспектор Ради бізнес-омбудсмена: 
— Під час карантину Рада бізнес-омбудсмена спостерігає деяке пожвавлення в надходженні скарг на реєстраційні дії щодо активів бізнесу, проте в кількісному аспекті таке пожвавлення не можна назвати значним. Так, починаючи з 12 березня рада отримала 5 скарг на реєстраційне рейдерство, 3 з яких стосувалися реєстраційних дій, проведених саме в період карантинних обмежень. З початку 2020 року рада отримала всього 8 скарг цієї тематики.
З моменту набрання чинності двома антирейдерськими законами — №159-IX у листопаді 2019 та №340-IX у січні 2020 років — спостерігається стійка тенденція до зниження кількості скарг на реєстраційні дії. Наприклад, показовим є те, що в січні цього року оскаржуваних дій було в понад 6 разів менше, ніж у жовтні попереднього року. Потік скарг на рейдерські дії до РБО знизився приблизно в тих самих пропорціях, і з осені 2019 року рахунок скарг на реєстраційне рейдерство, отриманих радою, пішов на одиниці.
Водночас навіть з урахуванням зрушень у боротьбі з рейдерством слід залишатися пильними, оскільки карантин, як нестабільна ситуація в суспільстві, усе ж створює ризик сплеску рейдерства щодо нерухомого майна та корпоративних прав бізнесу.
Для більш надійного захисту своїх активів власникам варто потурбуватися про деякі превентивні заходи, а також мати уявлення про ефективне реагування на рейдерську атаку, зокрема процедуру адміністративного оскарження. Запобіганню неправомірним діям з нерухомим майном сприятиме внесення даних про майно до державного реєстру, отримання кадастрового номера на земельну ділянку, реєстрація необхідності нотаріального посвідчення правочинів. А задля убезпечення корпоративних прав наявні опції як моніторингу (через сервіси СMС-інформування або відкриті бази даних), так і певних статутних запобіжників (наприклад запровадження кваліфікаційного електронного підпису для засвідчення змін учасників/керівників).
Оригінал публікації доступний за посиланням. 

Наступний кейс У пошуках шляхів ефективного виконання судових рішень