30.08.2019

З якими проблемами стикаються підприємці з різних регіонів України та як їх можна вирішити?

Кожен бізнес рано чи пізно стикається із неправомірними діями державних органів, безпідставними кримінальними справами, перепонами при отриманні ліцензій та дозволів. Вирішити ці питання покликана Рада бізнес-омбудсмена – незалежний консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, започаткований для підтримання прозорих умов роботи бізнесу та запобігання корупції у державних та місцевих органах влади.
За понад 4 роки роботи в Україні Рада допомогла підприємцям повернути 17 млрд. грн. – це, зокрема, відшкодування ПДВ, скасовані результати податкових перевірок, переглянута митна вартість товарів та впроваджені системні рекомендації.
Про результати роботи за другий квартал 2019 року розповідає Ірина Станіславська, координатор з комунікацій Ради бізнес-омбудсмена.
На що скаржаться і в яких регіонах найбільше?
Станом на кінець другого кварталу 2019 року ми отримали від бізнесу 5689 скарг і закрили 3803 справ, з них 67% – успішно. За цей час до нас зверталися підприємці зі всієї України – майже 40% всіх скарг надійшло з Києва, також у топі Київська, Харківська, Дніпропетровська та Запорізька області. 70% звернень – від малого та середнього бізнесу, серед них 11% – приватні підприємці. За індустріями це оптова торгівля (22%), промислове виробництво (13%), нерухомість та будівництво (11%), сільське господарство та гірничодобувна промисловість (9%).
Загалом, тематика звернень з топ-5 регіонів була схожою – підприємці найбільше скаржаться з податкових питань, на дії правоохоронців та державних регуляторів. Частка скарг з податкових питань була найбільшою серед підприємств з Харківщини, на правоохоронців – серед одеських компаній. У другому кварталі значно зросла кількість скарг на місцеві органи влади – на 24%.
Цікаві кейси
Бездіяльність ОДА
До Ради зі скаргою на бездіяльність Миколаївської ОДА звернулася компанія з французькими інвестиціями «Пласт», що виробляє кераміку. З 2017 року підприємство орендує земельну ділянку поблизу кар’єру, де видобуває каолін – сировину для виробництва. Підприємство звернулося до Миколаївської ОДА для продовження договору оренди. Натомість, Миколаївська ОДА вшосте проігнорувала звернення – протягом 2018-2019 років компанія вже 5 разів зверталася до з цього приводу, але всі звернення залишалися без відповіді. До речі, з підприємства весь цей час стягували орендну плату. Після письмового звернення інспектора Ради, його апелювання до практик Європейського Суду з прав людини та навіть особистого візиту, у Миколаївській ОДА нарешті подовжили договір оренди кар’єру.
Жінки не можуть розвантажувати вагони? Скептична ДФС
До Ради звернулося виробниче підприємство з Харківщини. Власник не погоджувався з результатами податкової перевірки – ДФС поставила під сумнів реальність операцій компанії з одним з підрядників. На переконання податкової у контрагента не було технічної бази та достатньо персоналу, щоб розвантажити вагони з щебнем –  ДФС підрахувала, що у підрядника лише 10 співробітників, половина з яких – жінки. Крім того, у податковій зауважили, що роботи виконувалися в Харківській області, а контрагент зареєстрований в Одесі.
Інспектор Ради підкреслив, що не компанія має виправдовуватися, а саме контролюючий орган має доказувати порушення, базуючись на фактах, навів релевантну судову практику Верховного суду і донарахування з ПДВ на суму 673 тис. грн. було скасоване.
Свавілля Держгеокадастру
Фізична особа-підприємець з Києва звернувся до Ради зі скаргою на Держгеогкадастр, бо державний регулятор не реєстрував земельну ділянку. Плануючи відкрити сімейний магазин, він підготував пакет необхідних документів та подав їх до установи. Незважаючи на те, що інші дозвільні органи погодили проєкт, Держгеогкадастр відмовився його реєструвати через нібито неґрунтовність зміни функціонального призначення та порушену хронологію проекту землеустрою.
Підприємець оскаржив дії державного регулятора в суді, а також звернувся за підтримкою до Ради бізнес-омбудсмена. Щоб вирішити тривалий конфлікт між сторонами, Рада допомогла організувати особистий прийом підприємця з керівництвом Держгеогкадастру за участі інспектора. Як результат, Держгеогкадастр нарешті зареєстрував земельну ділянку.
Як звернутися до Ради? Скільки це коштує?
Подати скаргу на неправомірні дії державних органів може будь-яка компанія. Для цього лише потрібно заповнити просту онлайн форму, додати необхідні скани документів. Послуги Ради бізнес-омбудсмена безкоштовні.
Географія отриманих скарг

* Кумулятивно з травня 2015 р. по серпень 2019 р.
Кількість закритих справ по регіонах

* Кумулятивно з травня 2015 р. по серпень 2019 р.
Оригінал публікації доступний за посиланням.

Наступний кейс Кожна друга скарга — з податкової тематики. Що заважає українському бізнесу