22.07.2016

Рада бізнес-омбудсмена отримала 1000 скарг від українських підприємців

Рада бізнес-омбудсмена отримала першу тисячу скарг від українських підприємців за 14 місяців роботи в Україні, з яких успішно закрила 455 справ. Прямий економічний ефект роботи інституції із 15 співробітників склав 3,5 млрд. гривень.

Найбільше скарг надіслали компанії зі сфер промислового виробництва, оптової торгівлі, сільського господарства, гірничого видобування, а також приватні підприємці. Найчастіше бізнес-омбудсмену скаржилися представники середнього і малого бізнесу (78%) з українським капіталом (82%). Найактивніше скаржилися у місті Києві, Київській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській та Запорізькій областях. Найменше скарг надійшло з Хмельницької, Чернівецької областей та АР Крим.

Питання взаємодії бізнесу з фіскальними органами стабільно залишаються найпроблематичнішими: податкові перевірки, електронне адміністрування ПДВ, затримки із відшкодуванням ПДВ, а також кримінальні провадження, ініційовані ДФС проти бізнесу. Актуальними залишаються складні відносини бізнесу з органами місцевого самоврядування. Спектр проблемних рішень цих органів стосується земельних питань та регулювання роботи малого бізнесу в регіонах. Слабкою ланкою є відносини з силовими структурами, пов’язані з перевищенням повноважень під час обшуків або з відкриттям кримінальних проваджень з метою здійснення тиску на бізнес.

Серед позитивних тенденцій – зменшення кількості скарг щодо реєстрації бізнесу та прав власності. Це можна пояснити успішною реалізацією реформи реєстраційних послуг. Останнім часом зменшилася кількість скарг бізнесу на отримання дозволів та ліцензій.

Слід відзначити продуктивний діалог РБО з державними органами: частка виконаних рекомендацій РБО зросла з 64% у першому кварталі до 70% у другому кварталі 2016 року. Для прозорості взаємодії в ході розслідувань і підготовки рекомендацій Рада підписала шість меморандумів про партнерство та співробітництво з державними органами, як-от: Державною регуляторною службою, Державною фіскальною службою, Міністерством юстиції, Національним антикорупційним бюро,  Міністерством екології та природних ресурсів, Київською міською державною адміністрацією.

З середини липня до команди СБО приєдналися 7 нових співробітників – висококваліфікованих фахівців з досвідом у сфері господарського, корпоративного, податкового, кримінального і антимонопольного законодавства. В результаті призначень команда СБО виросла до 23 співробітників. Це перше розширення штату офісу з початку діяльності в 2015 році.

«Сотні бізнесменів вже відчули позитивний ефект роботи з нами – 94% наших скаржників задоволені співпрацею з Радою бізнес-омбудсмена. Наша команда виросла і накопичила досвід, завдяки чому ми зможемо оперативно і якісно обробляти ще більше звернень від українських підприємців», – зазначив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Із найпоказовішими справами, які опрацювала Рада бізнес-омбудсмена з початку діяльності? можна ознайомитися на сайті: https://boi.org.ua/cases/

Наступна новина: ПРЕС-АНОНС: 29 липня бізнес-омбудсмен презентує результати роботи Офісу за ІІ квартал 2016 року