24.05.2016

Державні органи виконали 67% рекомендацій бізнес-омбудсмена

Рада бізнес-омбудсмена України опублікувала звіт за підсумками першого кварталу 2016 року, в якому представила результати діяльності із захисту інтересів українських підприємців в державних органах. У звітному періоді Рада отримала 139 скарг та успішно закрила 123 справи, що є найвищим показником за всі попередні звітні квартали. Прямий фінансовий вплив розслідувань склав в звітному періоді 215 мільйонів гривень.

Найбільше скарг надіслали компанії зі сфер промислового виробництва, оптової торгівлі, сільського господарства та нерухомості. Найчастіше бізнес-омбудсмену скаржилися представники середнього і малого бізнесу (80%) з українським капіталом (81%). Серед скаржників, питання яких Рада успішно вирішила – Нібулон, Аррікано, ГлаксоСмітКляйн, Марі Брізар, Приват Банк, Місто Банк та інші. Також Офіс бізнес-омбудсмена отримав першу скаргу з АР Крим, що говорить про розширення бази скаржників по всій Україні.

Електронне адміністрування ПДВ, податкові перевірки, інші податкові питання та дії державних регуляторів залишались актуальними для українських підприємців у першому кварталі. Практично перестали надходити скарги з питань реєстрації підприємств і майнових перевірок, щодо поточного відшкодування ПДВ, проте продовжують надходити скарги щодо відшкодування ПДВ за минулі періоди. Взаємовідносини з правоохоронними органами також залишалися складними для українського бізнесу протягом звітного кварталу.

Для прозорості взаємодії в ході розслідувань і підготовки рекомендацій Рада підписала Меморандум про партнерство та співробітництво з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ). РБО співпрацюватиме з НАБУ над розглядом конкретних скарг і притягненням чиновників до відповідальності у разі зловживання службовим становищем. Це вже четвертий офіційний документ про взаємодію з державними органами за рік роботи Ради.

Рада бізнес-омбудсмена також проаналізувала відсоток виконання рекомендацій бізнес-омбудсмена державними органами, на які надходить найбільша кількість скарг. Усього за рік роботи Ради державні органи виконали 67% наданих рекомендацій. «Незважаючи на те, що Державна фіскальна служба стабільно очолює антирейтинг відомств, на які скаржиться бізнес, державний орган продемонстрував один з найвищих показників виконання наших рекомендацій (72% рекомендацій виконано). Міністерство юстиції, яке знаходиться на другому місці за кількістю виданих рекомендацій, виконало 76% з них. Найнижчий відсоток виконання рекомендацій бізнес-омбудсмена продемонструвала Прокуратура України (18%). Ми працюємо над тим, щоб нашї рекомендації враховували абсолютно всі державні органи, і я радий, що більшість з них з готовністю йде на контакт», –  зазначив Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен України.

На прес-конференції 24 травня бізнес-омбудсмен зазначив, що 20 травня 2016 року виповнився рівно рік з моменту офіційного старту прийому скарг від бізнесу.

Результати за перший рік роботи (20.05.2015-20.05.2016) в цифрах:

З повною версією квартального звіту українською та англійською мовами можна ознайомитися на сайті Ради бізнес-омбудсмена України: https://boi.org.ua/reports-categories/kvartal-reports/

  • 828 скарги отримано від бізнесу з усіх областей України
  • 350 справ успішно закрито
  • 264 рекомендації надано державним органам
  • 67% наданих рекомендацій виконано
  • 6 системних звітів з рекомендаціями підготовлено до уваги Уряду України
  • 3 443 705 605 грн. – прямий фінансовий ефект діяльності РБО
  • 4 меморандуми про співпрацю підписано з державними органами
  • 14 областей України відвідав бізнес-омбудсмен з робочими візитами
  • 94% скаржників задоволені співпрацею з бізнес-омбудсменом

Наступна новина: Рада бізнес-омбудсмена підписала меморандум про співпрацю з Міністерством екології та природних ресурсів