06.04.2016

Результати роботи Ради бізнес-омбудсмена за 2015 рік

Офіс бізнес-омбудсмена підвів статистичні підсумки, на що і на кого скаржився український бізнес у 2015 році

У 2015 році Офіс бізнес-омбудсмена отримав на розгляд 585 скарг від українських підприємців, з яких команда Ради успішно закрила 164 справи. Станом на кінець 2015 року державні органи виконали 81% від усіх наданих Радою рекомендацій (131). 

«2015 рік відзначився щоквартальним зростанням кількості скарг та закритих справ, а також фінансового впливу наших розслідувань. Прямий фінансовий ефект від 164-х успішно закритих нами справ склав 2,3 мільярди гривень», – повідомив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета під час прес-конференції 4 лютого в Києві. Він також наголосив на нефінансовому впливі роботи Ради для скаржників, зокрема: отримання дозволів та ліцензій, закриття кримінальних справ, скасування штрафів, звільнення державних службовців тощо.

Протягом року скарги надійшли від підприємців з усіх регіонів України. Майже половина всіх звернень надійшла з м. Києва (247).  Регіонами-лідерами за кількістю поданих скарг є Харківська (48), Київська (37), Дніпропетровська (36), Запорізька (21) та Одеська (21) області. Більшість поданих скарг (82%) припадає на представників малого та середнього бізнесу.

«Антирейтинг» державних органів, на які скаржаться українські бізнесмени, залишається незмінним: Державна фіскальна служба утримує першість за кількістю отриманих скарг (43%). По 7% скарг надійшло відповідно на дії Прокуратури України та Міністерство юстиції, по 6% – на органи місцевого самоврядування та Міністерство внутрішніх справ.  

У 2015 році Рада бізнес-омбудсмена підготувала 6 звітів з системними рекомендаціями до уваги Уряду України з тем: підключення до електропостачання; проблеми підприємницької діяльності, що пов’язані з воєнними діями на Сході України та анексією АР Крим; адміністрування податків бізнесу в Україні; та регулювання зовнішньо-економічної діяльності в Україні (2 звіти з тем – питання використання механізму кримінального переслідування для здійснення тиску на бізнес, а також зловживанням з боку державних та природних монополій було презентовано 4 лютого 2016 року під час прес-конференції). Вже є результати по опрацюванню рекомендацій, наданих Радою у звітах попередніх кварталів.

Зокрема, висновки щодо удосконалення процедури підключення до системи електропостачання, надані Радою Світовому банку, сприяли підвищенню позицій України в авторитетному рейтингу Doing Business з 184 до 138 місця. Крім того, завдяки зусиллям Ради, держава нарешті компенсувала українськими підприємцями заборгованість по виплаті середнього заробітку працівників, мобілізованих  на військову службу на «особливий період», у розмірі понад 2 мільярди гривень. Фахівці Ради також розробили рекомендації з удосконалення адміністрування податків шляхом внесення змін до Податкового кодексу України.  Наразі враховано рекомендації Ради з питань бюджетного відшкодування, електронного адміністрування ПДВ та виключення так званого «стану 9». Експерти Ради продовжать працювати спільно з Міністерством фінансів України та Комітетом Верховної Ради України над новою редакцією Податкового кодексу, що очікується в березні 2016 року. 

У 2015 році бізнес-омбудсмен підписав 3 меморандуми про співпрацю з ключовими державними органами, що мають значний вплив на бізнес-клімат в Україні: Державною фіскальною службою, Міністерством юстиції України та Державною регуляторною службою України. Станом на кінець року Рада опрацювала з цими державними органами понад 60 скарг, що надійшли до Офісу бізнес-омбудсмена. 

У червні 2015 року бізнес-омбудсмен розпочав програму робочих візитів до регіонів України, де він зустрічається з підприємцями та посадовцями та обговорює актуальні проблеми, пов’язані з веденням бізнесу в областях. У 2015 році бізнес-омбудсмен відвідав 9 областей України: Чернігівську, Харківську, Дніпропетровську, Львівську, Одеську, Донецьку, Рівненську, Волинську та Черкаську.

Звіт за IV квартал 2015 року доступний за посиланням: http://bit.ly/1QeTuMU

Наступна новина: Статистика скарг станом на 15 грудня 2015