30.10.2015

Рада бізнес-омбудсмена презентувала свій другий квартальний звіт

«У третьому кварталі ми отримали 197 скарг від українських підприємців, що на 14% більше, ніж у попередньому кварталі. По результатах двох звітних кварталів ми успішно закрили 45 справ з прямим фінансовим ефектом у понад 115 мільйонів гривень», – зазначив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета. Він додав, що кількість звернень зростає у геометричній прогресії – протягом п’яти місяців роботи РБО отримала понад 440 скарг.

Протягом звітного кварталу скарги надійшли від підприємців з усіх регіонів України. Як і в попередньому кварталі, половина всіх отриманих звернень надійшли з м. Києва (85) та Київської області (13). Наступними регіонами-лідерами за кількістю отриманих скарг є Дніпропетровська (18 скарг), Запорізька (10), Харківська (8), Закарпатська (7) області. 84% скарг надійшло від представників малого та середнього бізнесу, 16% – від великих корпорацій.

Протягом двох звітних кварталів перелік державних органів, на які скаржаться підприємці, залишився майже незмінним: Державна фіскальна служба продовжує утримувати першість у «антирейтингу» (42% скарг). 12% скарг надійшло на дії Прокуратури України, 9% – на органи місцевого самоврядування, 8% – на Міністерство внутрішніх справ.

Протягом усього періоду розслідування скарги РБО підтримувала зв’язок зі скаржниками та надсилала анкети після завершення кожної справи. На кінець звітного періоду, згідно з отриманими відповідями, 76% скаржників залишилися дуже задоволеними роботою РБО, 24% були задоволені співпрацею.

РБО продовжила виконувати публічно задеклароване зобов’язання підписати меморандуми про партнерство та співпрацю з ключовими державними органами, які мають суттєвий вплив на бізнес-клімат України і водночас є предметом найбільшої кількості скарг. Так, у звітному кварталі Рада підписала Меморандум про партнерство та співпрацю з Міністерством юстиції України, у рамках якого буде створено дві експертні групи на чолі з заступником міністра та відповідальним заступником бізнес-омбудсмена для аналізу скарг, отриманих Радою щодо питань державної реєстрації та примусового виконання рішень судів. Якщо буде доведено, що у діях чиновників Міністерства є ознаки кримінального правопорушення, держслужбовця буде притягнуто до відповідальності. Крім того, одразу після завершення звітного періоду, РБО підписала аналогічний меморандум з Державною фіскальною службою – державною агенцією, на дії якої отримано найбільшу кількість скарг протягом двох звітних кварталів.

Бізнес-омбудсмен продовжив візити до регіонів України та відвідав з робочими поїздками Донецьку, Дніпропетровську та Одеську області, де зустрічався з представниками бізнесу і державних органів для обговорення найболючіших проблем, а також можливостей розвитку інвестиційного потенціалу регіонів.

На круглому столі заступники бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка та Ярослав Грегірчак  також презентували системні рекомендації Уряду України з тем «Адміністрування податків для бізнесу в Україні» та «Проблемні питання регулювання зовнішньо-економічної діяльності в Україні». У наступному звітному кварталі Рада бізнес-омбудсмена планує присвятити системні звіти питанням використання механізму кримінального переслідування для здійснення тиску на бізнес, а також зловживанням з боку державних та природних монополій.

Квартальний звіт та системні рекомендації Ради доступні за посиланням: https://boi.org.ua/reports-categories/kvartal-reports/

Наступна новина: Статистика скарг станом на 09 листопада 2015