21.09.2015

Бізнес-омбудсмен зустрівся з представниками ділових кіл Дніпропетровщини

Пан Шемета зустрівся з керівництвом обласної державної адміністрацій Дніпропетровщини, де обговорив проблемні питання, що існують в області та потребують втручання бізнес-омбудсмена. 

«Для Дніпропетровської обласної адміністрації підтримка бізнесу та інвестиційного клімату області – одне з пріоритетних завдань. Ми раді співпрацювати з бізнес-омбудсменом, допомагаючи вирішувати проблеми, що виникають у малого та середнього бізнесу. Зараз країна переживає нелегкі часи. Важко усім, зокрема і підприємцям. Як ніколи їм потрібна підтримка влади, і ми її забезпечуємо. Адже від бізнесу залежить процвітання регіону та благополуччя усіх його жителів», – зазначив Олег Кужман, перший заступник губернатора Дніпропетровської області. 

Шемета також зустрівся з представниками малого та середнього бізнесу, де обговорив основні проблеми у веденні бізнесу, які турбують підприємців. Серед питань, що підіймалися – неповернення ПДВ, невиплата державою компенсацій підприємствам, співробітників яких мобілізовано до АТО, суперечливі рішення органів місцевого самоврядування, що зачіпають права підприємців, безпідставні порушення кримінальних справ, що не підлягають оскарженню в суді і використання цих справ для чинення тиску на бізнес. 

Бізнес-омбудсмен окреслив основні напрямки роботи свого Офісу. Зокрема, у першому квартальному звіті, опублікованому наприкінці липня 2015 року, Рада представила системні рекомендації Кабінету Міністрів з підключення до електромереж, які мають значно підвищити позиції України в рейтингу Doing Business 2016, а також рекомендації щодо проблем підприємницької діяльності, які пов’язані з воєнними діями на Сході України та анексією АР Крим. Наразі Рада виробляє рекомендації з податкового адміністрування та експортно-імпортних операцій, які будуть оприлюднені у другому квартальному звіті у жовтні.

Альгірдас Шемета також ознайомився з роботою кількох виробництв Дніпропетровська, серед яких ТОВ «Гойда» (виробник дитячих майданчиків) та ТОВ «Електропромремонт» (ремонт електрообладнання для гірничо-металургійного комплексу). 

Шемета заохотив підприємців Дніпропетровщини звертатися до Ради бізнес-омбудсмена, якщо порушуються їхні законні права. «Станом на сьогодні Офіс отримав 325 скарг, з яких 124 вже стали повноцінними розслідуваннями, 41 перебуває на стадії розгляду, 123 наразі відхилено за формальними критеріями, 37 розслідувань вже закрито. Від дніпропетровських підприємців маємо 23 справи, 2 з яких вже вирішено», – зазначив Альгірдас Шемета. Він додав, що його Офіс систематизуватиме скарги та розроблятиме рекомендації щодо законодавчих змін, які могли б полегшити життя бізнесу. 

Нагадаємо, що візит до Дніпропетровська здійснюється в рамках програми візитів бізнес-омбудсмена до регіонів України, де пан Шемета зустрічається з підприємцями та посадовцями та обговорює ключові проблеми, з якими вони стикаються у веденні бізнесу, а також можливості підвищення інвестиційного потенціалу регіонів. У попередньому кварталі Шемета відвідав Чернігівську, Харківську та Львівську області. 

Наступна новина: Бізнес-омбудсмен відвідав Одещину з діловим візитом