15.09.2015

Міністерство юстиції України та Рада бізнес-омбудсмена підписали Меморандум про співпрацю

«Підписання Меморандуму про співпрацю – новий інституційний крок до взаємодії з бізнесом. На базі Міністерства юстиції буде створено експертну групу на чолі з заступником міністра, яка разом із бізнес-омбудсменом аналізуватимуть кожну скаргу на Мінюст, отриману Радою. Для бізнесменів факт підписання Меморандуму з Радою бізнес-омбудсмена – це гарантія того, що скарга буде розглянута на незалежному майданчику. Якщо буде доведено, що у діях чиновників міністерства є ознаки кримінального правопорушення, його буде миттєво звільнено. Також бізнес-омбудсмен, як комунікатор між бізнесом та державою, буде давати нам рекомендації, як покращити сервіси, які ми надаємо, для спрощення життя підприємців», –  зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Сторони планують взаємодіяти у наданні департаментам, що входять в систему органів Міністерства юстиції, а також органам державної влади та місцевого самоврядування рекомендацій з метою спрощення умов провадження підприємницької діяльності та запобіганню корупційним діянням, у підготовці пропозицій з удосконалення законодавства з питань примусового виконання рішень судів, державної реєстрації юридичних та фізичних осіб, державної реєстрації прав на рухоме і нерухоме майно, банкрутства та використання електронного підпису, а також інших питань, що належать до сфер компетенції Міністерства. Окрім того, сторони співпрацюватимуть у напрямку виявлення та усунення положень в законодавстві, що обмежують можливість здійснення підприємницької діяльності, а також моніторингу порушень з боку посадових осіб інтересів суб’єктів підприємницької діяльності.

«Співпраця з державними органами – необхідна умова для реалізації завдань Ради. Наше співробітництво з Міністерством юстиції буде спрямоване на забезпечення позитивних зрушень у прозорості діяльності органів державної влади та сприяння зниженню корупції. Ми працюватимемо з Міністерством над конкретними скаргами та вимагатимемо виконання рішень. Чи то реєстрація інвестиції, чи то реєстрації власності – усі ці питання ми аналізуватимемо разом з експертною групою на чолі з заступником міністра юстиції. Це вже другий меморандум про співпрацю з державними органами, який ми підписали. Плануємо продовжити офіційно закріпляти наміри щодо співпраці з іншими ключовими державними органами, на які отримуємо скарги», –  прокоментував бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Текст Меморандуму можна переглянути за цим посиланням.

Наступна новина: Бізнес-омбудсмен зустрівся з представниками ділових кіл Дніпропетровщини