25.06.2015

Бізнес-омбудсмен відвідав Харківщину з діловим візитом

Український бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета здійснив 24 червня робочу поїздку до Харківської області.

Пан Шемета зустрівся з керівництвом обласної державної адміністрацій Харківщини, де обговорив проблемні питання, що існують в областях та потребують втручання бізнес-омбудсмена. 

«Боротьба з корупцією – один з пріоритетів для Харківської області. Вважаю, що створення інституту бізнес-омбудсмена – значний крок до того, аби влада та суспільство йшли назустріч один одному у боротьбі з корупцією. Ми тісно співпрацюватимемо з Радою та створюватимемо умови, аби харківські підприємці, які зазнають тиску з боку державних органів чи підконтрольних державі компаній, могли захистити свої законні права. Вперше за останні 5 років у Харківській області запропоновано створити громадську раду підприємців, роботі якої з боку обласної державної адміністрації буде приділятися максимальна увага», – сказав Ігор Райнін, голова Харківської облдержадміністрації.  

Шемета також зустрівся з представниками малого та середнього бізнесу, де обговорив основні проблеми у веденні бізнесу, які турбують підприємців. Серед питань, що підіймалися – неповернення ПДВ, невиплата державою компенсацій підприємствам, співробітників яких мобілізовано до АТО, суперечливі рішення органів місцевого самоврядування, що зачіпають права підприємців, безпідставні порушення кримінальних справ, що не підлягають оскарженню в суді і використання цих справ для чинення тиску на бізнес, а також підключення до електромереж. 

Бізнес-омбудсмен ознайомився з роботою кількох успішних виробництв Харкова, серед яких ПАО «Турбогаз» (виробництво техніки для нафтогазової промисловості) та ТОВ «Котлотурбопром» (створення та реконструкція котлотурбінного обладнання), які не тільки успішно працюють на внутрішньому ринку, а й вдало конкурують із компаніями на зовнішніх ринках. 

Шемета заохотив підприємців Харківщини звертатися до Ради бізнес-омбудсмена, якщо порушуються їхні законні права. «За місяць роботи Офіс отримав 131 скаргу, з яких 57 вже стали повноцінними розслідуваннями, 39 перебувають на стадії розгляду, 35 наразі відхилено за відсутністю суті скарги або за формальними критеріями. Від харківських підприємців наразі маємо 6 скарг, – зазначив Альгірдас Шемета. – Нам важливо чути бізнес не лише в Києві, а по всій Україні. Тішуся, що в результаті візиту до Харківщини ми домовилися з обладміністрацією та бізнес-громадою про конкретні кроки, спрямовані на підвищення інвестиційної привабливості регіону». Шемета додав, що його Офіс систематизуватиме скарги та розроблятиме рекомендації щодо законодавчих змін, які могли б полегшити життя бізнесу. Про перші результати розслідувань буде повідомлено у квартальному звіті у липні. 

Нагадаємо, що візит до Харківщини здійснюється в рамках програми візитів бізнес-омбудсмена до регіонів України, де пан Шемета зустрічається з підприємцями та посадовцями та обговорює ключові проблеми, з якими вони стикаються у веденні бізнесу, а також можливості підвищення інвестиційного потенціалу регіонів. На початку червня пан Шемета відвідав Чернігівську область. Найближчим часом заплановані поїздки до Дніпропетровська, Одеси, Львова, Миколаєва та Херсона.   

Наступна новина: Державна регуляторна служба України та Рада бізнес-омбудсмена підписали Меморандум про співпрацю