20.05.2015

Рада бізнес-омбудсмена офіційно розпочинає свою роботу

Відсьогодні українські підприємці зможуть подати скаргу бізнес-омбудсмену на орган державної влади, підконтрольну державі компанію або чиновника, у разі порушення їхніх законних прав. 

Скаргу може подати будь-яка фізична або юридична особа, що провадить підприємницьку діяльність в Україні, онлайн через веб-сайті Ради www.boi.org.ua або через електронну або поштову адресу організації. Бізнес-омбудсмен також може розпочати власне розслідування, якщо дізнається про порушення з будь-яких інших джерел, включаючи пресу. 

«Ми офіційно починаємо розглядати скарги від підприємців, – зазначив Альгірдас Шемета, український бізнес-омбудсмен. – Команда Ради, в якій працюють фахівці з досвідом у юриспруденції, аудиті та управлінні ризиками, детально розслідуватиме кожну справу, аби створити сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні». 

Бізнес-омбудсмен розроблятиме рекомендації державним органам та застосовуватиме свій авторитет, аби його рекомендації було втілено вчасно та в повній мірі. 

У разі, якщо державні органи системно відмовлятимуться втілювати рекомендації Ради і якщо це негативно впливатиме на бізнес-клімат в Україні, Рада матиме повноваження привертати увагу громадськості до ситуації через періодичні звіти, що їх оприлюднюватиме Офіс бізнес-омбудсмена на своєму сайті, та через засоби масової інформації. 

Бізнес-омбудсмен не розглядатиме скарги стосовно справ, що знаходяться на судовій стадії чи в арбітражі, скарги з приводу справ, розглянутих судом чи арбітражем, а також скарги приватного бізнесу один на одного. 

Бізнес-омбудсмен постійно звітуватиме громадськості про прогрес у боротьбі з корупцією. Рада готуватиме річні та квартальні звіти, де міститиметься інформація про кількість та характер отриманих скарг, узагальнена інформація щодо найбільш важливих розглядів та їх результатів, в тому числі щодо рекомендацій, наданих Радою, а також системні проблеми, виявлені протягом звітного періоду.

 

Довідка

Рада бізнес-омбудсмена – це незалежний  постійно діючий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України (постанова №691 від 26 листопада 2014 року та Меморандум про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року), започаткований з метою створення прозорих умов роботи державних та місцевих органів влади, державних або підконтрольних державі компаній, а також для запобігання корупції. 

Рада бізнес-омбудсмена фінансується через мультидонорський рахунок ЄБРР, відкритий у 2014 році задля створення сприятливих умов ведення бізнесу для українських підприємців. Донорами є: Данія, Фінляндія, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швеція, Швейцарія, Великобританія і США.  

Утворення Ради спільно погоджено Кабінетом Міністрів України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Європейською бізнес асоціацією, Американською Торгівельною Палатою, Федерацією роботодавців України, Торгово-Промисловою Палатою України, Українським союзом промисловців і підприємців

Наступна новина: Призначено двох заступників бізнес-омбудсмена