14.04.2015

Бізнес-омбудсмен зробив доповідь на діловій зустрічі у Посольстві Швейцарії

Пан Крістіан Шененбергер, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова, відкрив зустріч, наголосивши, що Швейцарія продовжує долучатися до процесу впровадження реформ в Україні. «Рада бізнес-омбудсмена отримує фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку. Швейцарія як одна з країн-донорів надала внесок у розмірі 1 мільйону євро під цей проект», – повідомив Крістіан Шьоненбергер.

Пан Шемета розповів учасникам про історію Ради бізнес-омбудсмена, описав процедуру подання скарги та відповів на запитання підприємців.

Пан Шемета поінформував громадськість, що процес прийняття скарг розпочнеться наприкінці квітня. «Ми розслідуватимемо скарги стосовно корупційних діянь або інших порушень законних інтересів бізнесу з боку державних або місцевих органів влади», – зазначив Альгірдас Шемета. Він додав, що Офіс омбудсмена може розпочати розслідування у випадку, якщо дізнається про порушення з відкритих джерел, включаючи засоби масової інформації. Хоча омбудсмен не матиме повноважень для покарання чиновників, він користуватиметься політичними засобами та чинитиме тиск на урядові органи влади, щоб рекомендації були реалізовані. Якщо це не спрацює, Офіс вдаватиметься до оприлюднення фактів зловживання через ЗМІ.  

«Існують різні методи боротьби з корупцією, – підкреслив Шемета. – Один з них – це повністю зруйнувати наявну систему та побудувати країну з нуля. Це радикальний метод. Особисто ж я вірю у необхідність невеликих чітких кроків, які призведуть до відчутного результату. Звичайно, ми маємо бути реалістами щодо наших очікувань, за 2 роки ми не піднімемось зі 142-ого місця, де ми зараз є згідно з рейтингом TransparencyInternational, на 5-те. Проте якщо навіть ми піднімемось на 10-15 позицій, це буде значним досягненням. Я дуже сподіваюсь, що Рада бізнес-омбудсмена сприятиме такому зростанню». 

Наступна новина: Рада бізнес-омбудсмена офіційно розпочинає свою роботу