08.04.2015

В рамках ініціативи по боротьбі з корупцією в Україні призначено Бізнес-омбудсмена

Україна зробила важливий крок на шляху до поліпшення інвестиційного клімату, призначивши Бізнес-омбудсмена в рамках Ініціативи по боротьбі з корупцією в країні, що була започаткована в травні цього року.

Посада Бізнес-омбудсмена є ключовим елементом Ініціативи, узгодженої в Меморандумі про взаєморозуміння між урядом України, міжнародними організаціями: ЄБРР і Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), і українськими бізнес-асоціаціями: Американською торгівельною палатою в Україні, Європейською бізнес-асоціацією, Федерацією роботодавців України, Українською торгово-промисловою палатою та Українським союзом промисловців і підприємців.

На посаду Бізнес-омбудсмена керівний орган Ініціативи одноголосно висунув, а Кабінет Міністрів України затвердив колишнього Комісара ЄС із питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету.

Ініціатива по боротьбі з корупцією була започаткована ЄБРР у рамках спільних дій, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату в країні, і з того часу Банк відіграє провідну роль у розвитку та просуванні цієї діяльності, розробці відповідної структури та ефективної правової основи для Інституту Бізнес-омбудсмена, що фінансується міжнародними донорами через Багатосторонній донорський фонд для України, нещодавно заснований на базі ЄБРР.

Президент ЄБРР сер Сума Чакрабарті привітав це призначення: «Я радий, що Ініціатива по боротьбі з корупцією, з якою виступив ЄБРР, успішно розвивається. Поліпшення інвестиційного клімату в Україні має вирішальне значення для відновлення і зростання економіки в країні» — заявив він.

Генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа сказав: «Боротьба з корупцією є важливим елементом у зміцненні довіри до інститутів і підвищує потенціал України в реалізації реформ, необхідних для залучення інвестицій і створення кращого майбутнього. Призначення Омбудсмена показує, що Україна налаштована серйозно». Ця ініціатива була започаткована після рішення України звернутися до ОЕСР за допомогою в боротьбі з корупцією, зміцненні своєї податкової системи та підвищенні конкурентоспроможності.

Дмитро Олійник, віце-президент Федерації роботодавців України, сказав, що Інститут Бізнес-омбудсмена є «свого роду адвокатом для бізнесу», і додав: «Бізнес-омбудсмен для інвесторів є незалежною особою, що має право відкрито звертатися до уряду, якщо на митниці, в податковій службі, в органах державної влади та в державних регулюючих органах виявляється корупція, або якщо порушуються права підприємців».

Анна Дерев’янко, Виконавчий директор ЄБА: «Виступаючи від імені 900 компаній, що працюють в Україні, Європейська бізнес-асоціація підтримує Ініціативу по боротьбі з корупцією. Ми вважаємо, що завдяки нашим спільним зусиллям боротьба з корупцією стане можливою, за умови наявності політичної волі та рішучості з боку українського уряду та політиків».

Пан Тарас Качка, виконуючий обов’язки президента Американської торговельної палати в Україні: «Американська торгівельна палата в Україні вітає призначення пана Шемети на посаду Бізнес-омбудсмена. Ми всі знаємо, що корупція є головною перешкодою для залучення вітчизняних та іноземних прямих інвестицій, необхідних для модернізації та зростання економіки України. Єдиний спосіб боротьби з нею — це об’єднання зусиль уряду, бізнес-асоціацій, міжнародних фінансових інститутів і організацій громадянського суспільства. В даному випадку, призначення такого професійного і висококваліфікованого фахівця на посаду Бізнес-омбудсмена — це ще один крок на шляху до нової України. Ми готові взяти активну участь у дискусіях і подальшій співпраці з паном Шеметою та його командою з метою зміцнення продуктивного бізнес-середовища та підвищення інвестиційної привабливості України. Крім того, я продовжую наголошувати на важливості встановлення Ключових показників ефективності (КПЕ) для поточних ініціатив по боротьбі з корупцією, зокрема, показників „Топ-20“ в 2020 році за Індексом сприйняття корупції організації Transparency International, із чітким планом дій для досягнення цього показника. Це стане дуже потужним сигналом міжнародним інвесторам, які не наважуються вкладати кошти в Україну через корупцію».

Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців: «Український союз промисловців і підприємців (УСПП) вітає ініціативу ЄБРР щодо створення незалежного інститутубізнес-омбудсмена в Україні і підтримує кандидатуру Альгірдаса Шемети на посаду бізнес-омбудсмена. Вкрай важливим є регуляторний статус цього органу, який дасть можливість бізнес-омбудсменовічи його представникам на місцях реагувати на запити підприємців та оперативно вирішувати їхні проблеми. Повноваження бізнес-омбудсмена повинні бути чітко визначені і забезпечені відповідними законодавчими нормами. Вони не повинні дублювати вже існуючими функції державних структур, що взаємодіють із бізнесом, і повинні надавати бізнес-омбудсмену право спілкуватися з правоохоронними, фіскальними, судовими та іншими органами на паритетних засадах. Для інвесторів, як іноземних, так і вітчизняних, не настільки страшними є високі ставки податків в Україні та недосконалість нормативно-правової системи. Набагато більше їх турбує відсутність будь-яких державних гарантій в Україні щодо захисту прав власників і низький рівень корпоративної безпеки, а також поширеність проявів корупції. Тільки об’єднавши свої зусилля, ми зможемо домогтися практичних результатів, настільки необхідних як українським промисловцям і підприємцям, так і іноземним інвесторам, що працюють або бажають працювати в Україні».

Пан Шемета, нещодавно призначений на посаду Бізнес-омбудсмена, заявив наступне: «Я глибоко переконаний, що, погоджуючись на цю дуже складну роботу, я зроблю позитивний і практичний внесок у поліпшення ділового клімату, боротьбу проти корупції та поширення передової міжнародної практики в Україні».

У відповідь на зусилля України, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату, ЄБРР активізував свою роботу в країні і має намір тільки в цьому році інвестувати близько 1 млрд. євро у проекти в приватному і державному секторах.

Створення нового інституту дозволить підприємствам подавати скарги з приводу несправедливого поводження та корупції. Офіс Бізнес-омбудсмена аналізуватиме такі претензії. У випадку, коли він дійде висновку, що ствердження про неправомірні дії обґрунтовані, він зможе звернутися з вимогою про проведення додаткових розслідувань відповідними органами та забезпечити розгляд цих скарг державними органами.

Періодично він звітуватиме перед громадськістю, зокрема, бізнес-спільнотою, про досягнення в боротьбі з корупцією.

Альгірдас Шемета обіймав пост міністра фінансів в уряді Литви з 1997 по 1999 роки, і повторно в 2008–2009 рр. Займаючи цю посаду, він був висунутий на пост Єврокомісара, спочатку з питань фінансового програмування і бюджету (2009–2010 рр.), а потім — оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством (2010 — 2014 рр.).

* Багатосторонній донорський фонд для України по Стабілізації та Стійкому Зростанню включає такі країни: Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швеція, Швейцарія, Сполучене Королівство та Сполучені Штати.

 

Наступна новина: Бізнес-омбудсмен зробив доповідь на діловій зустрічі у Посольстві Швейцарії