15.05.2023

Бізнес під утиском податківців — зміни в системі ПДВ необхідні вже зараз

Переживши надзвичайно складний 2022 рік, Рада бізнес-омбудсмена (РБО) лише посилює ефективність своєї роботи і продовжує надалі слугувати медіатором і оборонцем законності у стосунках підприємців із державними органами.

Протягом 2022 року РБО опрацювала 1299  запитів від бізнесу та завершила розслідування 1001 справи. Початок повномасштабного вторгення рф в Україну змусив установу зреагувати на нові виклики українському бізнесу створенням оперативної Лінії підтримки підприємців (гелплайн), яка діяла протягом дев’яти місяців війни. Поступове повернення довоєнної проблематики в життя бізнесу, зокрема сплеск «податкових» скарг, спонукав Раду наприкінці 2022 року відновити роботу у форматі традиційних розслідувань. Про турботи українського бізнесу в період дії гелплайну (березень-листопад 2022 року) читайте у річному звіті.

У першому кварталі 2023 року Рада отримала 328 скарг компаній щодо недобросовісної поведінки державних органів та закрила 136 справ. Сума коштів, яку РБО допомогла бізнесу повернути або заощадити, склала 326 млн. грн. Водночас фінансовий ефект від діяльності Ради з початку її заснування сягнув 25 млрд. грн.

Протягом січня-березня поточного року компанії найчастіше хвилювали податкові питання – вже третій квартал поспіль їх кількість складає 70% від усіх звернень до установи. Лавина блокувань податкових накладних, з якою стикнулись понад 40% активних платників ПДВ, в тому числі сотні компаній-скаржників Ради, змусила бізнес-омбудсмена за власною ініціативою провести розслідування довкола проблем в системі ПДВ. РБО представила результати розслідування з переліком системних рекомендацій Міністерству фінансів України та Державній податковій службі України у спеціальному звіті.

«Спроба збільшити доходи бюджету за рахунок зупинення значної частини українського бізнесу не може працювати ні на перемогу, ні на відновлення. Потрібні посилені спільні зусилля уряду, депутатів і бізнес-спільноти, щоб визначити дієві, але не здирські правила адміністрування податків», — Роман Ващук, бізнес-омбудсмен.

РБО посилює взаємодію з усіма стейкголдерами, що залучені в процеси європейської інтеграції України та її майбутню відбудову. Відтак, на початку року Рада оновила Меморандум про співпрацю з НАЗК та оформила партнерство у Меморандумі з новоутвореним Агентством відновлення. Поштовху отримала й співпраця РБО з національним проєктом Дія.Бізнес — окрему сторінку на порталі присвячено допомозі Ради підприємцям.
Сучасні реалії, в яких Україна щодня виборює право на незалежне існування, вимагають реактивних дій, продуктивних синергій та впровадження ще більшої гнучкості та сервісності для українського підприємництва. І в цьому плані бізнес-омбудсмен та його команда вже вісім років незмінно відстоюють законні права бізнесу перед державою. Адже саме український бізнес є основою економічних перетворень, а його безперебійна робота сприяє якнайшвидшій відбудові, наближаючи незворотність перемоги над російським агресором.

РБО працює у звичайному режимі. Подати скаргу до установи можна через форму на вебсайті: https://boi.org.ua/podaty-skargu/ Надіслати питання щодо скарги можна у Телеграм-чат за номером: +380 (99) 237 37 37.

 

Наступна новина: Відбулися перші консультації з ринком щодо закупівельних робіт з цивільного будівництва - Агентство відновлення спільно з РБО та KSE