10.03.2023

Результати власного розслідування Ради бізнес-омбудсмена

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук представив результати розслідування за власною ініціативою щодо чисельних випадків блокування податкових накладних.

До заходу приєднались представники провідних бізнес-асоціацій, серед яких Американська торговельна палата, Європейська Бізнес Асоціація, Український союз промисловців та підприємців, Торгово-промислова палата та Федерація роботодавців України.

В межах власного розслідування РБО не лише проаналізувала витоки проблеми, зокрема зміни до Постанови Кабінету Міністрів № 1165, що спровокували лавину заблокованих накладних. Рада дійшла висновку, що непередбачуване регулювання та необґрунтованість рішень фіскальних органів посилюють прірву у стосунках держави із бізнесом.

«Ми заохочуємо державні органи відмовитись від спроб ручного керування автоматизованими процесами. Передбачуваність, ризикоорієнтованість, бізнесорієнтованість, пропорційність, діджиталізація та комунікація – це принципи, які ми визначили основоположними, задля подальшого функціонування системи ПДВ, аби створити сприятливі умови для добропорядного бізнесу», – зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

«Звіт РБО підтверджує факт того, що фіскальний тиск на бізнес, на жаль, має масштабний характер. Понад 40% активних платників ПДВ зазнали блокувань в кінці 2022 року. Я  дуже сподіваюсь, що несправедливий тиск податкової буде зупинено. Оскільки, прозорий бізнес, що працює в країні – сплачує податки, виплачує білі зарплати працівникам, підтримує армію, заслуговує на те, щоб мати принаймні базові умови для роботи та гідний сервіс від державних органів», – додала Анна Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації.

Бізнес-асоціації підтримали висновки власного розслідування РБО. «СМКОР в тому вигляді, який система має сьогодні, – це виклик принципам правової демократичної держави, виклик країні, яка виснажена війною, оскільки застосовує неадекватно жорстке покарання та має неадекватно тяжкі податкові наслідки, які будуються виключно на підозрах та сумнівах податкових органів щодо реальності платника податку без доведення будь-якого факту, що б виправдовував такі підозри та сумніви», – наголосила Юлія Дроговоз, віце-президентка Українського союзу підприємців та промисловців.

Сергій Салівон, Експерт Аналітичного центру економіко-правових досліджень та експертної роботи Федерації роботодавців України, додав: «ФРУ зробила ті самі висновки після спілкування зі своїми членами. Зміни до СМКОР, якими з процедури контролю був фактично прибраний перелік ризикових товарних позицій, найбільшим чином вдарили по виробниках. Розслідування РБО – це серйозна систематизація проблем та доказова база руйнівних дій з боку фіскальних органів по відношенню до підприємців, зокрема під час війни».

У звіті РБО надала державі рекомендації щодо налагодження механізму автоматизованої роботи системи ПДВ та унеможливлення людського втручання в процеси адміністрування податків.

«Ми вдячні Раді бізнес-омбудсмена за проведену кропітку роботу, та за ініціювання обговорення важливої для бізнесу теми блокування податкових накладних та розрахунків коригування до них. Ми готові долучатися до роботи, ділитися експертизою та пропозиціями з метою напрацювання найбільш дієвих практичних механізмів, які сприятимуть полегшенню ведення бізнесу», – резюмувала Оксана Швець, керівниця напрямів «Оподаткування», «Митна політика» Американської торговельної палати в Україні.

Звіт щодо результатів власного розслідування.

 

Наступна новина: На дні моря: як затоплюють портові інвестпроєкти (Роман Ващук)