31.01.2023

НАЗК посилює співпрацю з Радою бізнес-омбудсмена задля зменшення корупції у приватному секторі

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та Рада бізнес-омбудсмена оновили Меморандум про співпрацю та обмін інформацією.

Голова НАЗК Олександр Новіков та бізнес-омбудсмен України Роман Ващук домовилися про те, що Рада щопівроку надає Агентству інформацію про найбільш поширені корупційні практики у взаємодії бізнесу з органами державної влади, органами місцевого самоврядування та державними компаніями.

«Ми маємо працювати над послідовними кроками для створення прозорих і зрозумілих правил взаємодії бізнесу та держави. Насамперед, треба концентруватися на таких сферах, як державне регулювання економіки, податки й митниця,  державний та приватний сектори економіки, щоб забезпечити бізнесу гідні умови роботи без корупції. А це можливо лише за системної співпраці з бізнесом», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук акцентував увагу на тому, що роль комунікації між антикорупційними органами та бізнес-спільнотою має бути побудована виключно на основі прозорих правил гри без корупційних схем. «Питання виживання нашої держави зараз залежить від того, чи зможе бізнес у вкрай жорстких умовах отримувати прибуток попри війну та економічну нестабільність. Тому зараз наша місія — забезпечити правову передбачуваність, і не розхитувати бізнес-середовище нерозваженими рішеннями, які можуть примножити корупційні ризики», — підкреслив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Меморандум передбачає роботу над усуненням корупційних ризиків у взаємодії підприємців з державними органами. Співробітництво установ, зокрема, сприятиме зменшенню випадків зловживань та тиску на бізнес, що є мотором працюючої економіки та повоєнного відновлення.

Варто зауважити, що такі заходи вже передбачені у Державній антикорупційній програмі на 2023-2025 роки, що розроблена  НАЗК на виконання Антикорупційної стратегії до 2025 року. Зокрема, там згадується про необхідність приведення нормативних актів у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру» для того, щоб зменшити рівень бюрократизації бізнес-процесів і неофіційних платежів. Під час громадського обговорення програми експерти наголошували на важливості ухвалення закону про Установу бізнес-омбудсмена, що забезпечить ефективне відновлення порушених органами державної влади прав бізнесу.

Наступна новина: «Гарматами по горобцях»: сплеск податкових скарг та результати роботи бізнес-омбудсмена у IV кв. 2022 року