05.12.2022

Бізнес-омбудсмен розслідує ситуацію навколо блокування накладних і переліку ризикових

З урахуванням великого суспільного запиту на незаангажовану та безсторонню оцінку ситуації, яка склалася довкола зупинення реєстрації податкових накладних та включення платників до переліку ризикових, бізнес-омбудсмен вирішив провести перше розслідування за власною ініціативою із зазначених питань.

Таке розслідування буде продовженням сталої роботи Ради у напрямку вирішення проблем бізнесу у відносинах з СМКОР, яка триває з 2019 року та має свої результати як у формі змін підходів учасників відповідних відносин, так і у змінах до законодавства. Зокрема розслідування покликане: окреслити реальну проблематику роботи СМКОР; визначити головні та другорядні проблеми суб’єктів господарювання; надати рекомендації державі та бізнесу; досягти порозуміння щодо шляхів вирішення проблемних питань.

Звертаємо увагу, що розслідування стосуватиметься не лише фактів аномального збільшення кількості заблокованих накладних протягом жовтня-листопада 2022 року, а більшою мірою буде спрямоване на пошук дієвих рішень для врегулювання проблеми з необхідністю подальшого вдосконалення законодавства.

В межах розслідування Рада планує зібрати статистичну інформацію щодо блокування накладних, проаналізувати декілька тисяч індивідуальних скарг з тематики СМКОР (щодо реєстрації ПН/РК, врахування таблиць, визнання ризиковими), що перебували в провадженні Ради, надати оцінку поточному стану ситуації та реакції влади і бізнесу на неї, а також оцінити роботу комунікаційних платформ та гарячих ліній ДПС.

Якщо Ви на власному досвіді зіштовхнулися з проблемами в СМКОР та володієте інформацією (конкретні приклади порушень з боку державних органів або платників; ідеї щодо покращення функціонування СМКОР тощо), яка могла б, на вашу думку, бути корисною для розслідування, просимо повідомляти Раду на ел. адресу: info@boi.org.ua з позначенням в темі “СМКОР”.

Наступна новина: Рада проводить опитування представників бізнесу