01.08.2022

5 місяців війни: Як Рада бізнес-омбудсмена допомагає підприємцям долати нові виклики

У квітні-червні 2022 року Рада бізнес-омбудсмена продовжила свою роботу у форматі хелплайну. За цей період установа отримала на лінію підтримки 261 звернення та завершила розслідування 171 справи. Найчастіше бізнес турбували питання розширення переліку товарів критичного імпорту (82), взаємодії з податковою (34), бронювання критично важливих працівників (13), транскордонної логістики та перетину кордону  (7), а також релокації в межах країни та за кордон (3).

Від початку роботи лінії підтримки критичний імпорт склав майже третину звернень бізнесу до установи. Рада допомогла десяткам компаній оформити заяви на додавання нової товарної категорії до переліку. Серед таких, наприклад,  агротехніка для посівної кампанії, популярні серед військових та переселенців «буржуйки», і цегла, необхідна для відновлення будинків та інфраструктури від руйнувань.

РБО надала підприємцям консультації щодо податкових змін в період воєнного стану, зокрема переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%,  а також бронювання критично важливих працівників, аби робота підприємств, попри війну, тривала.

Зберегло свою актуальність для бізнесу й питання транскордонного переміщення товарів між Україною та країнами-членами ЄС. У співпраці з польським речником у справах МСП, з яким РБО уклала Меморандум про партнерство у квітні, Рада допомогла компаніям експортувати українські продукти транзитом через Польщу та подолати логістичні перешкоди на шляху до імпорту товарів на територію України. За сприяння бізнес-омбудсмена один з найбільших приватних медичних університетів країни відкрив філію у Польщі. Більше історій успіху: https://bit.ly/3zCTKWR

Крім опрацювання звернень бізнесу, у другому кварталі 2022 року РБО у співпраці з урядовцями та міжнародними ініціативами, зокрема Українською Архітектурою Реформ, приєдналася до заповнення та редагування опитувальника Європейської Комісії для здобуття Україною статусу кандидата в ЄС. Разом з тим, представники Ради долучилися до підготовки Плану відновлення України в межах робочих груп під егідою Національної ради з питань відновлення від наслідків війни. План відновлення був представлений на конференції у Лугано, Швейцарія на початку липня. Рада бізнес-омбудсмена готова й надалі підтримувати державу у виконанні євроінтеграційних зобов’язань та повоєнній відбудові України.

«Ми закликаємо державу бути вирозумілою і гнучкою по відношенню до бізнесу, і тому стараємося так само підходити до турбот наших заявників. Адже бізнес вже підтримав державу податками та волонтерством у найскрутніші дні цієї війни, і потребує справедливий та відкритий простір для розвитку заради відновлення України», – бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

З повною версією звіту українською та англійською мовами можна ознайомитися тут: https://bit.ly/3biTGm3 

Наступна новина: Нагальні проблеми бізнесу під час війни: РБО зустрілася з ДПС України