08.07.2022

Заява бізнес-омбудсмена щодо звернення телеканалів Еспресо, Прямий та 5 канал на хелплайн

Рада бізнес-омбудсмена уже третій місяць працює над зверненнями телеканалів “ЕСПРЕСО”, “ПРЯМИЙ” і “5 КАНАЛ” щодо припинення їхнього мовлення в багатоканальній цифровій телемережі Т2. З метою врегулювання цього питання (з огляду на воєнний стан та нинішній пріоритет інформаційної безпеки) Радою обрано шлях письмових звернень до державних органів, відповідальних за інформаційну політику, а саме – до Міністерства культури та інформаційної політики України та Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення. 
 
Обидві установи надали відповіді, що не ухвалювали рішень про припинення трансляції мовлення цих телеканалів у мережі Т2. При цьому, НацРада, згадуючи про Рішення РНБО “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану” від 18.03.2022, по суті підтвердила існування “правового вакууму” в частині відсутності критеріїв для телерадіоорганізацій, у разі задоволення яких на певних майданчиках їхнього ефірного мовлення повинна відбуватися трансляція цілодобового телемарафону “Єдині новини #UAразом”, та як у такому випадку ці суб’єкти можуть долучитися до виробництва телемарафону на паритетних засадах. З точки зору НацРади, ці обставини мають бути усунені “відповідними і повноважними суб’єктами, які мають або внести відповідні зміни до законів України, або чітко визначити і належно передати необхідні повноваження регулятору згідно з чинним законодавством”. 
 
Бізнес-омбудсмен Роман Ващук зауважив з цього приводу: “Реалізація єдиної інформаційної політики в умовах війни є концептуально правильним кроком. Проте важливо не лише впроваджувати правильні ідеї, але і забезпечувати їх реалізацію у належний спосіб. Саме тому ми, серед іншого, нещодавно звернулися листом до Голови Верховної Ради України, аби посприяти заповненню прогалин і врешті законодавчо оформити основні засади функціонування цілодобового інформаційного марафону, в тому числі – у частині розробки єдиних критеріїв щодо суб’єктів телерадіомовлення, які зобов’язані транслювати цілодобовий інформаційний марафон на виконання Рішення РНБО, та порядку входження до складу учасників телемарафону. Не втрачаємо надії на те, що позасудове рішення цієї ситуації усе ще можливе”.
 

Наступна новина: 5 місяців війни: Як Рада бізнес-омбудсмена допомагає підприємцям долати нові виклики