27.11.2020

Заступниця бізнес-омбудсмена взяла участь в засіданні Колегії ДПС

Сьогодні заступниця бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка взяла участь в засіданні Колегії Державної податкової служби. 

ДПС представила результати роботи та аналітичні матеріали, що засвідчили про невпинні зміни у роботі податкової служби у напрямку до ризик-орієнтованого контролю сплати податків та боротьби з «тіньовими» схемами, а також підтримку добропорядного бізнесу.
Голова ДПC Олексій Любченко презентував дані забезпечення дохідної частини бюджету та податкових надходжень за січень-вересень 2020 року, які перевищили визначені завдання для ДПС на 38,0 млрд грн. Це дозволило скоротити розрив по всіх надходженнях, які адмініструють в країні (не лише ДПС), з 44,2 млрд грн (за січень – квітень) до 10 млрд грн (за 9 місяців) та до 1,6 млрд грн станом на 01.11.2020. Більш детально на сайті ДПС.

Тетяна Коротка відзначила високий рівень співробітництва з ДПС та оцінила стан регіональної взаємодії. Нині в рамках Меморандуму про співпрацю між РБО та ДПС, Рада утворила 4 експертні групи на рівні центрального офісу і 9 регіональних груп. 
За минулий квартал РБО отримала 278 звернень бізнесу стосовно податкових питань (36% – зупинка реєстрації податкових накладних, 14,7% – внесення в перелік ризикових платників податків, 14,4% – виконання рішень суду щодо реєстрації податкових накладних, 13,3% – податкові перевірки, кримінальні провадження щодо податків – 5.0% , 1,8% – повернення ПДВ, інші питання – 14.8%).
Згідно зі статистикою Ради,  основним предметом скарг є внесення компаній до переліку ризикових платників податків. За останній період РБО звернула увагу, що територіальні органи ДПС використовують різні підходи до виключення підприємців із цього списку. Заступниця бізнес-омбудсмена запропонувала виробити єдиний підхід з цього приводу.

Не менш важливим для РБО було почути і впевнитись на конкретних прикладах у пріоритетах роботи ДПС, серед яких:
– посилення аналітичної роботи для зменшення ризиків неправомірних дій співробітниками ДПС
– боротьба з корупційними проявами в системі ДПС
– задоволення апотреб платників податків електронними послугами;
– створення простору для добропорядного бізнесу.ї Ради та розглянути їх.

Наступна новина: Рада бізнес-омбудсмена провела зустріч з НАЗК