29.10.2020

Рада Європи ухвалила принципи захисту та просування інституту омбудсмена Венеціанської комісії

Рада Європи ухвалила принципи захисту та просування інституту омбудсмена, прийняті Венеціанською комісією.
Важливо зазначити, що ці принципи відповідають ключовим положенням роботи Ради бізнес-омбудсмена в Україні та законопроєкту №3607 (закон) «Про Установу бізнес-омбудсмена», який має закріпити правові засади діяльності офісу на рівні закону.
Нижче наводимо окремі принципи, розроблені Венеціанською комісією, які доводять, що РБО була заснована та функціонує згідно з найкращими європейськими практиками.

◾️ Міцна правова база. У своїй діяльності Рада бізнес-омбудсмена керується постановою Кабінету Міністрів №691 «Про утворення РБО». Однак задля стабілізації та ефективної роботи установи, статус РБО необхідно врегулювати законом.
◾️ Необмежений та безперешкодний доступ до службової інформації. Закон надає право доступу Ради до необхідної службової інформації (за винятком державної таємниці) для ефективного аналізу рішень держоргану щодо її скаржників.
◾️ Інституційна компетенція поширюється на державне управління на всіх рівнях. Закон зобов’яже держоргани, що не підпорядковуються Кабінету Міністрів (Прокуратуру, Службу безпеки України, органи місцевого самоврядування), співпрацювати з бізнес-омбудсменом (БО).
◾️ Безкоштовні послуги. Рада розглядає скарги від бізнесу, що зазнав впливу недобросовісної поведінки держорганів, на безоплатній основі.
◾️ Незалежність та неупередженість.  БО та його заступники не займаються політичною або іншою професійною діяльністю, несумісною з цими принципами. Аналогічне положення міститься і в законопроєкті №3607: Установа не підконтрольна будь-яким державним органам.
◾️ Рекомендації державним органам. РБО надає рекомендації держорганам щодо шляхів усунення порушень законних прав та системних проблем бізнесу. Закон закріпить право Ради публічно представляти такі рекомендації парламенту або Уряду. Зокрема, Установа має право надавати висновки щодо аналізу нормативно-правових актів.
◾️ Звітність. РБО звітує перед парламентом про свою діяльність не рідше одного разу на рік. Відповідно до закону Рада представлятиме парламенту щорічний звіт про результати своєї роботи.
◾️ Прозорий та чітко регламентований відбір на посаду. Обрання бізнес-омбудсмена відповідно до «венеціанських принципів» проводиться відкрито згідно з процедури та включає чітко визначені вимоги (критерії) до кандидатів.

Ознайомитись з «Венеціанськими принципами» можна тут: https://bit.ly/3jFFotI

Наступна новина: Бізнес-омбудсмен: «Незважаючи на сповільнення бізнесу, скарг надійшло більше»