15.10.2019

Марчін Свєнчіцький – новий бізнес-омбудсмен України

Сьогодні Марчін Свєнчіцький вступив на посаду бізнес-омбудсмена України. Пан Свенчіцький став наступником Альгірдаса Шемети, першого бізнес-омбудсмена. За 4 роки роботи Рада бізнес-омбудсмена розглянула понад 6100 скарг від компаній щодо неправомірних дій державних органів та допомогла підприємствам повернути понад 17 млрд. грн. 

Марчін Свєнчіцький про свою нову роль в Україні. «Ми побачили Раду як ефективну організацію, яка допомагає компаніям в Україні захищати свої законні права. Моє першочергове завдання – це, нарешті, прийняття Верховною Радою Закону про Установу бізнес-омбудсмена. Коли діятиме цей закон, Рада матиме більше інструментів для виявлення та усунення системних проблем, з якими стикаються підприємці, а також налагодження ефективного діалогу між бізнесом та державними органами». 

Пан Свєнчіцький – польський політик та економіст, колишній міністр зовнішньоекономічних зв’язків та заступник міністра економіки, а також мер Варшави. Останні 8 років він був депутатом польського Сейму, де обіймав посаду заступника голови української парламентської групи. Він також консультував український уряд з реформи децентралізації у 2014-2015 роках і був керівником проекту ЄС-ПРООН «Блакитна стрічка» в Києві у 2007-2011 рр.

Члени Наглядової Ради Ради бізнес-омбудсмена привітали пана Свєнчіцького на його новій посаді та підтвердили готовність розвивати співпрацю з установою:

Маттео Патроне, директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу: «П’ять років тому уряд України, ЄБРР, ОЕСР та декілька українських бізнес-асоціацій домовилися про створення посади бізнес-омбудсмена. Це був головний крок вперед до покращення інвестиційного клімату України. За цей період бізнес-омбудсмен міцно утвердився як потужний адвокат вітчизняних та іноземних інвесторів у цій країні. Я хотів би висловити подяку за видатний внесок першому бізнес-омбудсмену Альгірдасу Шеметі та його команді.
Я також бажаю успіхів Марчіну Свєнчіцькому, який починає працювати на посаді бізнес-омбудсмена. Я хотів би подякувати всім учасникам мультидонорного рахунку ЄБРР для України, за допомогою якого ми підтримуємо цю важливу ініціативу».

Матільда Меснард, заступник директора з питань фінансів та підприємництва ОЕСР: «ОЕСР пишається бути одним із засновників Ради бізнес-омбудсмена України. Ця установа стала важливим гравцем у просуванні відповідальної поведінки та доброчесності серед українських компаній. Її професіоналізм та незалежність є ключовими для забезпечення довіри до ділової спільноти та впливу на уряд. Ми вітаємо пана Марчіна Свєнчіцького в ролі нового бізнес-омбудсмена та бажаємо йому успіху. ОЕСР надаватиме підтримку Раді бізнес-омбудсмена у її подальшій діяльності». 

Дмитро Романович, заступник Міністра  розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: «Рада бізнес-омбудсмена зарекомендувала себе як ефективний медіатор у стосунках бізнесу та держави. Вітаємо з призначенням нового керівника цієї інституції – польського політика та економіста Марчіна Свенчіцького. Разом ми продовжимо працювати задля покращення умов ведення бізнесу в країні».

Енді Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні: «Від імені Американської торговельної палати в Україні я хотів би привітати Марчіна Свєнчіцького з призначенням на посаду бізнес-омбудсмена. Протягом 5 років Рада бізнес-омбудсмена була надійним партнером Палати з питань, пов’язаних із захистом інтересів бізнесу та покращенням бізнес-клімату».
Ми вдячні Альгірдасу Шеметі за взаємовигідну співпрацю, результатом якої стали багато успішних кейсів, таких як закон «МаскиШоуСтоп» та анти-рейдерські питання. Ми бажаємо Марчіну Свєнчіцькому успішної роботи на новій посаді та сподіваємось на співпрацю на користь бізнес-спільноти України в цілому. 

Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації: «Від імені Європейської Бізнес Асоціації вітаємо нового омбудсмена з призначенням на посаду. Сподіваємось, що спільно з такими інституціями зможемо покращувати бізнес-клімат в країні, а, відповідно, і розвивати економіку. Тож бажаємо удачі, витримки та натхнення на цій не легкій, але цікавій посаді».

Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України: «Робота офісу бізнес-омбудсмена все ефективніша. Її успішність визначається всіма виконаними КРІ, за якими стоять конкретні результати захищених прав бізнесу. ТПП України, як член Наглядової Ради вітає із призначенням нового бізнес-омбудсмена, відомого державного діяча та експерта Марчіна Свєнчіцького. Віримо, що його знання та досвід гідно продовжать цю непросту, але таку необхідну державі і бізнесу справу!»

Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців: «Український союз промисловців і підприємців вбачає у початку діяльності в Україні новообраного бізнес-омбудсмена Марчіна Свєнчіцького можливість подальшого посилення впливу Ради бізнес-омбудсмена як інституції на покращення ділового клімату в країні, утвердження міжнародних стандартів здорової економічної конкуренції, ділової доброчесності та культури підприємництва».

 

Наступна новина: Сезон підприємництва